Han slängde bort pillerburken

Vilken hållning, utbrister Tony Engberg, instruktör på gymmet i Örbyhus. Han pekar på 78-årige Curt Ohlson, mannen som knappt tog sig upp ur soffan. Han är en av många som fått ett recept på fysisk aktivitet istället för piller.

Curt Ohlson har fått recept på fysisk aktivitet istället för piller.

Curt Ohlson har fått recept på fysisk aktivitet istället för piller.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-01-27 00:01
- Han gör till och med armhävningar. Det klarar inte ens skoleleverna, säger Tony Engberg.
Curt Ohlson är en av patienterna som kommit hit till gymmet på recept - Fysisk aktivitet på recept, FAR.
Först gick han några gånger hos en sjukgymnast i Tierp. Curt hade ont i ryggen, axlar och leder. Där fick han recept till gymmet.
Han började här i Örbyhus februari förra året.
- Jag var försiktig i början eftersom sjukgymnasten tyckte jag var stel och spänd. Senare har jag ökat på dosen. Nu är jag här tre gånger i veckan, berättar Curt Ohlson.

Han känner sig mycket piggare, stärkt av träningen, av redskapen och vikterna. Dessutom tycker han att det är kul att komma hit.
- Dom säger att blodgenomströmningen blivit bättre. Då får man mindre ont, säger han och ser så där härligt nöjd och glad ut.
Han öser beröm över friskvårdslotsarna på Upplands idrottsförbund "som ringer och peppar" och instruktören Tony "som ger bra förslag på redskap jag kan använda".

Vad tyckte du egentligen om att få ett recept på fysisk aktivitet? Är det inte bekvämare med piller?
- Jag var beredd att prova allt, tänkte att jag gör vad som helst för att bli bra i ryggen.
Vid ett av redskapen i träningshallen hittar vi Bengt-Olov Söderberg, gammal lantbrukare från Persbylånga. Han har opererat bägge knäna och har känt sig riktigt stel i lederna.
- Det här är toppen, säger han och tar sig om magen.
Han beklagar att kulan inte vill försvinna.
Men han tröstar sig med att det numera är muskler och inte fett som sticker ut.

Hit kom han på recept från distriktssköterskan i Örbyhus. Han tränar två gånger i veckan och känner sig allt bättre.
- Jag ökar på lite efter hand, säger han.
Hittills har drygt tio personer kommit till Örbyhusgymmet på recept, merparten från sjukgymnaster. Åldern på deltagarna varierar, från 18 år till 78 år.
Anki Käll och Helena Vallin Eriksson är friskvårdslotsar på Upplands idrottsförbund. Deras uppgift är att var en länk mellan sjukvård och friskvård, att lotsa patienterna till olika aktiviteter i det uppländska föreningslivet.
De ringer till patienterna flera gånger för att peppa och motivera.

- En del personer är inte motiverade vid första samtalet. Men vi sår ett frö, andra gången vi ringer har de funderat och vill prova en aktivitet, säger Helena Vallin Eriksson.
Upplands idrottsförbund har utbildat ett 40-tal ledare i det uppländska föreningslivet för den här verksamheten.
- Det handlar bland annat om motiverade samtal och hjärt/lungräddning. Vi friskvårdslotsar är också ute och testar anläggningar. Vi pratar kontinuerligt med ledare så att vi vet vad deltagarna får, berättar Anki Käll.
Friskvårdslotsarna har kontakt med närmare 100 aktörer i länets alla kommuner. Det innebär att de som får ett recept på fysisk aktivitet sällan behöver fara särskilt långt för att hitta en förening eller aktivitet som passar deras behov.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om