När Naili El Ouardi steg av båten i Palermo i Italien 1968 var det som att kliva in i en annan värld. Hemma i Tunisien hade han bara sett Europas arkitektur och miljöer på film. Och nu, 16 år gammal, skulle han skapa sin egen lycka.
Nailis pappa var borgmästare i staden Sidi Bouzid i centrala Tunisien. En respekterad man med enorm pondus enligt Naili, medan mamman var hemmafru. Familjen hade det gott ställt. Men att gå i pappans fotspår och bli politiker fanns inte med på kartan.
- Politiken var en viktig del av vår vardag, men det var inget för mig. Jag ville prova att gå min egen väg, säger han.
När Naili tänker efter så har han varit självständig sedan barnsben. Ur hans vilja att skapa något för sig själv utvecklades en arbetsmoral som präglar hans liv än i dag. För att tjäna pengar, måste han jobba. Så enkelt är det.
Han gick en restaurangutbildning i Schweiz och började jobba inom branschen med att skura golv på restauranger. När oljekrisen drabbade världen 1973 fortsatte Naili sin resa till det nyrika Libyen. Där arbetade han i ett år för ett italienskt företag som blästrare. Efter en snabbutbildning, som han kallar det, var hans nya jobb att avsalta havsvatten och bevattna öknen med sötvattnet.
- Jag har även jobbat på cirkus, säger Naili, skrattar och skakar på huvudet. Jag skötte om djuren där. Och jag har jobbat på vinodling också. Det gällde att försörja sig, så det var bara att kavla upp ärmarna.
Det var 1976 som Naili kom till Sverige. Vid en bardisk på en hamburgerbar i Stockholm träffade han sin fru. Efter en vända till Skåne flyttade familjen till Märsta för 14 år sedan, när svärföräldrarna lade handpenning på lokalen som kom att bli restaurang Picadilly på Södergatan.
38 års erfarenhet avslöjas när Naili rynkar på ögonbrynen. Han vill inte ens tänka på vad det värsta med restaurangbranschen är. Han skakar på huvudet och vill byta ämne.
- Man får glömma bort de jobbiga stunderna, det här med stress och sån’t.
För det är i restaurangvärlden som han känner att han kan prestera och göra något kompetent. Det roligaste han vet är när gästerna är nöjda. Och en av hans hemligheter är att förnya sig.
- Man betalar för en upplevelse och då ska man få vällagad mat och komfort. När gästerna går hem ska de känna att det varit värt priset, säger han.
Naili önskar sina barn ett hälsosamt liv i födelsedagspresent. Nu för tiden är barnbarn, som hälsar på under helgerna, med i bilden. I bland går de till La Fourchette när Naili jobbar.
Han är ofta på arbetet, men det handlar inte om kontrollbehov, menar han.
- Egna företagare har det så. Restaurangen är mitt ansvar och jag måste vara involverad i allt här. Ingen annan kommer att göra jobbet åt mig.