Han ska utrota mördarsniglarna

På Torbjörn Dowklints tomt i Salnecke finns inga mördarsniglar. Området kryllar av dem, men på den lilla gräsplätten bakom Torbjörns hus syns inga till. Inte så konstigt kanske. Vilken mördarsnigel vill befinna sig på en testplats för snigelmord?

Torbjörn Dowklint visar sitt preparat för att utrota mördarsninglar.

Torbjörn Dowklint visar sitt preparat för att utrota mördarsninglar.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-06-23 06:04
För fyra år sedan fick Torbjörn Dowklint en snilleblixt, eller ren flax som han kallar det.
- Jag höll på att bygga en mur en dag när jag såg en sån där snigel. Så jag slängde bruk på den och den blev ju skogstokig. Därifrån kom idén till min uppfinning.
Uppfinningen är en kalkkrossblandning och är enligt Torbjörn Dowklint mördarsniglarnas värsta fiende. Ett puderstreck på gräsmattan gör att sniglarna inte vill ta sig förbi, och försöker de så dör de.
- Sen kommer kompisen, som är kannibal, och kommer också i kontakt med pulvret. Då är han också rökt, förklarar Torbjörn Dowklint.

Han och kompisen Magnus Nykvist i Trollhättan har sedan dess i företaget Rotema Snigel Akuten testat sig fram. Magnus är i byggbranschen och har jobbat mycket med kalk, Torbjörn är nybliven pensionär med tid för att testa Magnus blandningar. Och efter tre års testande är nu S-kalk ute på marknaden, patenterad och godkänd av Kemikalieinspektionen.
Torbjörn Dowklint stoppar ner fingret i burken och slickar på det. Han brukar göra det för att demonstrera att det inte är giftigt för människor. Bara sniglar.
- Ser ni varningstexten här på baksidan? "Övrig information: produkten är farlig för sniglar." Hehe, det tycker jag är bra.
- Han brukar göra så. Det är inte giftigt men man ska nog inte äta det egentligen, kommenterar fru Anette Dowklint.

Eftersom materialet till stor del består av trädgårdskalk förstör det inte gräsplätten det strös ut på utan ger den tvärtom näring. En decimetertjock linje längs tomtgränsen räcker enligt makarna Dowklint för att hålla de giftiga sniglarna borta, även om det måste fyllas på då och då.
Arten mördarsniglar, som egentligen heter spansk skogssnigel, kom till Sverige redan på 1970-talet. Men först under sent 80-tal började den sprida sig ordentligt.
Bekämpningssätten har sedan dess varit många. Ett vanligt sätt att handskas med sniglarna är att hugga dem mitt itu med en spade. Problemet är då att kropparna är späckade med ägg, upp till 200 stycken i en snigelkropp. De nykläckta sniglarna gräver sedan ner sig i marken och övervintrar där. Ett annat sätt är att plantera in snigelätande maskar i trädgården, "men då får du ju mask i stället?"

Torbjörn Dowklints modell kräver underhåll, men har efter tre års testande gett synbara resultat på tomten.
- Jag fick gå upp i skogen för att hitta de här sniglarna att demonstrera på. Det finns nästan inga kvar här.
Demonstrationen går ut på att Torbjörn Dowklint dels pudrar rakt på några sniglar, som dör direkt, dels göra en ring runt några andra. Mycket riktigt kommer de inte ut, och den lilla mängd pulver de får på sig när de försöker är enligt Torbjörn Dowklint tillräcklig för att ta kål på dem.
S-kalk har sålts sedan i våras. Paret Dowklint uppskattar att de hittills har fått tillbaka ett par tusen kronor av den mer än halva miljonen som de tillsammans med Magnus Nykvist har investerat. Men fabriken nere i Trollhättan har producerat tonvis och 10-15 återförsäljare runt om i landet börjar få snurr på försäljningen i takt med att sniglarna invaderar tomter.
- Vi är fortfarande i utvecklingsstadiet och Magnus och hans pappa labbar fortfarande. Men ämnet är redan kanoneffektivt, och det enda på marknaden som fungerar till hundra procent, säger Torbjörn Dowklint.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om