Han säljer jordgubbar till ett högre pris
Jag har aldrig krupit på priser, säger Roine Andersson som står bakom Alundagubben.Nej, med 30 kronor litern förstår man att de dyrare jordgubbarna i Uppland kommer från Alunda. Men så finns det en garanti också.
Himmelskt gott men ett helvete att få fram. Lite överdrivet kanske. Men jordgubbars smak och arbetet med att odla bären är två olika saker. Konkurrensen på marknaden ökar för varje år. I framtiden är det inte omöjligt att det finns kinesiska jordgubbar att köpa i Sverige. Odlare Roine Andersson från Alunda tar hotet med ro. Han tror inte kinesiska jordgubbar smakar som bär från egna odlingen.
Foto: Erik Leijonhufvud
— Mina kolleger säger att jag är tokig eftersom jag erbjuder en ny liter om kunden hittar en dålig jordgubbe i asken.
Han säger att det vill till att plockarna har ögonen med sig och är noggranna, annars kan förtjänsten snabbt försvinna.
I veckan drog försäljningen i gång på allvar i Alunda längs med väg 288.
— Äntligen! säger Ann Svensson och rusar fram till det lilla bordet där det står en liten provsmakslåda bredvid kassan.
Någon stal ur kassan
Hon bor i Björksätra utanför Upplandstuna och har varit inne en vända till Uppsala. Varför handlar hon inte jordgubbar för minst halva priset i stan?
— Jag vet inte, de här är godast. Har handlat jordgubbar på annat håll förut, men jag vill vara säker på att få med mig bra jordgubbar hem, säger hon och far iväg med fyra liter.
Fler stannar till under den korta stund UNT är på plats. Affärerna ser ut att gå bra.
Lika strålande gick det inte den här dagen med självbetjäningen en bit bort. Tio liter har försvunnit under den korta tid Roine Andersson levererat nya jordgubbar till hustrun Gunilla Andersson. Bara tjugo kronor har kommit in. Någon har stulit ur kassan.
— Två kronor litern, det blir ingen ekonomi i det, säger Roine Andersson och spottar i gräset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!