Han nekas färdtjänst till talträningen

När strokedrabbade småbarnspappan Ulf Lind antogs till en kurs för afasiskadade såg familjen hopp i mörkret. Sedan kom kallduschen: han nekas riksfärdtjänst dit.- Världen rasade när vi fick beskedet, säger frun Helena Lind.

Ulf och Helena Lind med barnen Moa och Agnes.

Ulf och Helena Lind med barnen Moa och Agnes.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-07-26 08:00
För drygt två år sedan fick då 44-årige Ulf Lind en stroke. Den ledde till afasi, vilket innebär att han i dag har stora problem att prata, och förlamning på höger sida.
Det har varit två jobbiga år för tvåbarnsfamiljen.
- Vardagen är väldigt tung. Vi har ju små barn, och förutom att sköta dem och allt som rör hemmet måste jag ju också ta hand om allt som rör Uffes handikapp. Och nu till hösten börjar jag jobba igen efter föräldraledigheten, säger Ulf Linds fru Helena Lind när vi träffar familjen i deras hem i Lövstalöt.

Men hoppet väcktes när Ulf och Helena Lind fick höra om en ettårig kurs på Alma folkhögskola i Stockholm för afasidrabbade, en kurs som både handlar om att öva upp talet och om att ta sig tillbaka till ett socialt liv. De jublade när de fick veta att Ulf Lind antagits till hösten.
- Det skulle göra en sådan extrem stor skillnad om Uffe fick gå den här kursen. Förhoppningsvis skulle det innebära att han kom in i samhället mer. Och inte minst att vi skulle kunna få ett fungerande familjeliv.
Ulf Lind sitter i stolen bredvid sin fru på altanen och nickar medhållande. På grund av sina handikapp har han färdtjänst inom Uppsala kommun. Att han inte skulle få färdtjänst till kursen i Stockholm, som då kallas riksfärdtjänst eftersom resan går till en annan kommun, kunde de inte tänka sig. Men det blev alltså nej, med motiveringen att kommunen inte beviljar riksfärdtjänst när det handlar om kurser.
- Jag har försökt förklara för handläggaren att det inte handlar om en kurs i den vanliga bemärkelsen utan om hjälp att ta sig tillbaka till samhället igen, säger Helena Lind.

Hon tystnar en stund men fortsätter sedan:
- Jag förstår att de tycker att det blir dyrt med resorna till utbildningen. Men kan ingen se att det finns väldigt stora samhällsvinster med att rehabilitera Uffe? Han skulle ju kunna jobba i många år till! Jag blir så ledsen över att man bara tittar på lagen och inte kan se människan och situationen bakom.
Enligt lagen är kommunerna inte skyldiga att bevilja riksfärdtjänst för längre kurser. Bara för resor som rör "rekreation eller fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet" - sedan är det upp till kommunens politiker att förtydliga vad detta innebär i särskilda riktlinjer.

Liv Hahne (m) är vice ordförande i Gatu- och trafiknämnden som satt upp riktlinjerna för färdtjänsten i Uppsala kommun. Hon säger att fall som dessa är svåra.
- På ett sätt känns det självklart att den här familjen ska få hjälp, men samtidigt måste man dra gränsen någonstans.
Det känns märkligt att man får färdtjänst till en fritidsverksamhet men inte till en sådan här kurs?
- Ja, men som sagt: någonstans måste man dra gränsen. De här riktlinjerna har vi varit politiskt eniga om.
Riktlinjer funkar kanske inte på alla fall. Vad säger du om Helena Linds argument att det finns stora samhällsvinster med att Ulf Lind skulle bli bättre?
- Det är inget som den enskilde handläggaren kan fatta beslut om. Men om han eller hon har svårt att utifrån riktlinjerna fatta ett beslut kan man skicka ärendet vidare till oss i nämnden.

Ulf Lind är för handikappad för att kunna åka med kollektivtrafiken till folkhögskolan. Han och Helena Lind har undersökt om det finns reshjälp att få från annat håll, bland annat från landstinget. Men inte funnit någon. De har överklagat kommunens avslag, vilket innebär att länsrätten ska ta upp fallet.
- Det känns så hopplöst allting, säger Helena Lind. Men vi får väl vänta och se vad länsrätten säger.
FAKTA Färdtjänst
Färdtjänst får den som har ett långvarigt funktionshinder som gör det "väsentligt svårt" att förflytta sig eller att resa med allmänna kommunikationer. Har man beviljats färdtjänst kan man resa obegränsat inom kommunen.
Färdtjänsten finansieras av kommunerna, men resenärerna betalar själva en del av kostnaden. I Uppsala kommun görs omkring 380 000 färdtjänstresor per år av de cirka 8 000 personer som har rätt till färdtjänst - nästan 100 000 färre resor än året innan. Antalet resor i Uppsala har minskat rejält de senaste åren, främst eftersom resorna samordnas mer och för att färre beviljas färdtjänst.

Riksfärdtjänst kallas den färdtjänst som sker över kommungränser. Oftast får man bara tillstånd till riksfärdtjänst för en resa i taget. Enligt lagen ska man få riksfärdtjänst "när ändamålet med resan är rekreation eller fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om