Han miste arbetet efter 36 år på Karlit

När Karlit sade upp all personal i augusti hade Torvald Forsberg arbetat på fabriken i 36 år. Nu står han och 159 arbetskamrater utan arbete.

Torvald Forsberg har arbetat på Karlit i 36 år. Han tror det blir svårt att hitta nytt arbete.

Torvald Forsberg har arbetat på Karlit i 36 år. Han tror det blir svårt att hitta nytt arbete.

Foto: Peter Söderlund

Uppsala2012-10-25 13:03

Han tror själv att det blir svårt att hitta ett nytt jobb.
Karlit har sysselsatt flera generationer av Karlholmsbor. Bland de anställda som nyligen fick lämna fabriken fanns även pendlare från Tierp, Skutskär, Gävle. Nu går knappt någon trafik till Karlit över huvudtaget. Några enstaka bilar står på parkeringsplatsen utanför inhägnaden. Torvald Forsberg konstaterar att det pågår någon form av verksamhet på fabriken. Men någon produktion handlar det inte om. Den har stått still sedan den 6 augusti.

Torvald Forsberg började arbeta på fabriken 1976. I drygt 30 år jobbade han i maskinsalen, de sista sex–sju åren arbetade han på förädlingen.
– Det var en bra tid. Jag trivdes bäst i maskinhallen, det var varmt och svettigt, men det var aldrig fel på stämningen, säger han.

Redan innan sommaren förstod Torvald Forsberg och hans arbetskamrater att fabriken hade svårigheter. Det saknades material som behövdes vid packningen. I juli betalades inga löner ut. En vecka efter semestern permitterades personalen. Och rekonstruktionen, som genomfördes i juni, föll samman när Ikea drog sig ur förhandlingarna om fortsatt produktion.
Torvald Forsberg tycker att det känns ovant att inte åka till jobbet på morgnarna. Han cyklade till och från arbetet varje dag.
– Om jag får ett nytt arbete får jag kanske åka långt varje dag och så är jag 60 år, jag vet inte om en arbetsgivare vill anställa någon som är 60. Det är nog inte så mycket att hoppas på. Jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på, men det är värre för dem som nyss köpt villa. I vissa hushåll arbetade både kvinna och man på Karlit, säger Torvald Forsberg.

Tommy Mårtensson, klubbordförande för GS-facket, känner till tre–fyra medarbetare som har fått nytt arbete .
– Jag tror att det är svårt att hitta nytt arbete över huvudtaget, det råder ju inget sug efter arbetskraft. Och är man äldre blir det ännu svårare.
– Folk tycker att det är rent för jävligt, men konkursen var inte oväntad, säger Tommy Mårtensson.

Astrid Camitz, chef på Arbetsförmedlingen i Tierp, berättar att arbetsmarknaden i Uppland fortfarande är ganska god. I Norduppland är situationen tuffare. Arbetssökande får förmodligen ställa in sig på att pendla eller byta yrke.
– Känslan vi får är att arbetsgivarna avvaktar. Samtidigt verkar många företag fortfarande ha mycket att göra, säger hon.

Karlit

Förutom Karlit AB gäller konkursen företagen Kadax Produktion AB och Dax Door Produktion. Alla tre ingår i Karlitgruppen. Det sistnämnda företaget hade sin verksamhet i Sparreholm. Sammanlagt har 160 personer i Karlholm och 35 personer i Sparreholm förlorat arbetet. Även moderbolaget Karlit Group AB och koncernbolagen Dax Door AB, Furuspecialen AB och Furusnickerier AB har försatts i konkurs.

95 procent av Karlitgruppens försäljning gick till Ikea. Cirka 300 leverantörer har obetalda fordringar på totalt 80 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om