Han lotsar alla rätt under Knutbyrättegången

Han är spindeln i nätet, en allt i allo på tingsrätten i Uppsala. En Mister Service som vägrar stänga in sig i vaktmästarburen och hellre ger det där lilla extra, oavsett titel och ärende. Under Knutbyrättegången har hans serviceförmåga utnyttjats till bristningsgränsen. Så i dag, när mordrättegången går in i sitt slutskede, tycker Nazario Medina att det ska bli ganska skönt när allt är över.

Uppsala2004-07-08 00:00
— Jag hoppas att det inte kommer en så här stor rättegång igen på ett tag. Det har varit väldigt påfrestande för oss alla i servicegruppen med tidiga mornar och intensiva dagar. Uppsala tingsrätt är egentligen för litet för sånt här, säger Nazario Medina.
Under Knutbyrättegången är han den som lotsat media och allmänheten rätt, upprätthållit ordningen, svarat på frågor, sett till att tekniken fungerar, organiserat platserna i tingssalen för media och åhörare och mycket mer. Som att ge barnflickan en mugg vatten och bistå henne med pappersnäsdukar när tårarna runnit ohejdat.

Gett eko
Ett arbete som gett eko i domstolsvärlden. Svea hovrätt förbereder sig just nu för sin tur, eftersom domarna med stor sannolikhet kommer att överklagas.
— De ringer till mig och får en massa tips och det delar jag gärna med mig av, säger Nazario Medina.
Men mest respons har han kanske fått av journalistkåren.
Det har varit, och väntas i dag och i morgon, ett enormt massmediauppbåd som saknar motstycke i tingsrättens historia.
Påstridiga och uppjagade journalister har blivit vardagsmat för Nazario Medina.
— Jag räknar till cirka 160 medieföretag som bevakat rättegången. Många journalister har kommit fram och tackat för den goda hjälp de fått. Det är ovanligt att få höra det och det känns roligt.

Fem i servicegruppen
Hur klarar man all logistik vid en så här stor rättegång? Vad är hemligheten?
— Det är inte bara jag som ska ta åt mig äran. Vi är fem som jobbar i servicegruppen. Alla har jobbat stenhårt och haft många förberedelser, där vi gått igenom dagarna. Sen tänker jag alltid, i alla sammanhang: behandla andra som du vill bli behandlad själv.
Dagen innan slutpläderingen är det mesta fixat. Alla förbokade stolar, reserverade för press, allmänhet och släkt gapar tomma. Det skådespel som snart ska börja, känns avlägset i den sterilt möblerade tingssalen.
Han har brutit sin semester för att svara i telefon när en flod av journalister och många från allmänheten ringer och har frågor om rättegången.

Fullt sjå
Därutöver har han fullt sjå att hjälpa tekniker från olika medieföretag. Tingsrätten är känd för att ha en av landets mest avancerade utrustning. För dagen är det Sveriges Radio som är på plats för att rigga för utsändning.
Dessförinnan tillbringade han två veckor på Gran Canaria med familjen, födelseön som fortfarande har en speciell plats i hjärtat, trots sina 31 år i Sverige.
Som för många andra inflyttade, var det kärleken som fick honom att lämna Las Palmas. Där hade han jobb som försäljare av sprit och konserver. På kvällarna var han inkastare på ett diskotek. Ett förflutet som han inte skäms över men helst inte pratar om.
— Det var så länge sedan, skrattar han.
I april 1975 landade han i Sverige och började som svarvare på verkstadsföretaget Prometek. I 15 år blev han kvar.
— Jag älskade verkligen mitt jobb men skadade olyckligtvis nacken och kunde inte fortsätta.
Hans passion i livet, att spela gitarr, gick inte heller till slut. Många framträdanden i en kanarisk folkmusikgrupp på Las Palmas övergick till spelningar med en grupp Bolivianer här i Sverige.
— Nackproblemen satte sen stopp för det, det var lite sorgligt,eftersom en del av min identitet försvann.
Efter att han slutat som svarvare, fortsatte han med fackligt arbete i företaget.

Fackligt arbete
— Det upphörde när företaget varslade om uppsägning. Nu har jag jobbat här i tio år och trivs jättebra med att ta hand om folk.
Men trots sina 31 år i Sverige längtar han efter att återförenas med sitt hemland.
— Jo, jag har alltid haft en önskan att kunna flytta tillbaka någon gång. Kanske blir det som pensionär?

Personfakta:


Namn: Nazario Medina
Ålder: 51 år
Yrke: Vaktmästare vid Uppsala tingsrätt
Aktuell: Spindeln i nätet under Knutbyrättegången
Bor: I Sävja i Uppsala
Familj: Hustrun Solveig och barnen Marco, 18 år, Sara, 16 år och Alexandra 30 år från ett tidigare förhållande.
Fritidsintressen: Jobbet tar mycket tid men jag promenerar mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om