Han lever och andas som han lär

Sudhir Tiwari lever, lär ut och andas yoga. För första gången är han i Uppsala för att hålla en fullbokad workshop i pranayama, vilket väldigt förenklat är konsten att andas.

"Han är motsatsen till Yoga girl" säger Anne-Lie Boman skrattande och fortsätter: "Han har varken instagram eller håller sina workshops på stora arenor".

"Han är motsatsen till Yoga girl" säger Anne-Lie Boman skrattande och fortsätter: "Han har varken instagram eller håller sina workshops på stora arenor".

Foto: Charlotte Winberg

Uppsala2018-02-24 12:00

Till en början kan det låta egendomligt att lära ut konsten att andas. Alla levande människor andas och det är väl ingenting vi behöver lära oss? Men det är inte den fysiska funktionen att dra in luft i lungorna och sen andas ut den igen som är den viktigaste inom pranayama, som yogin och yogaläraren Sudhir Tiwari kommit till Uppsala för att lära ut under dagarna tre.

– Vad är det största hotet mot mänskligheten idag? frågar Sudhir Tiwari.

– Stress, chansar jag på.

– Precis! Och stressen har andra konsekvenser för vår hälsa. Högt blodtryck, fysiska åkommor, diabetes och så vidare. Med pranayama får vi ett verktyg att hantera stressen, men det är inte enbart genom att andas som vi kan eliminera stressen ur vårt liv, berättar han.

Sudhir Tiwari liknar pranayama med ett paraply. Det kan inte stoppa regnet, med regnet blir lättare att uthärda.

Efter den liknelsen följer nästa fråga: Räcker det inte med att andas för att överleva? Enligt Sudhir Tiwari handlar pranayama inte om överlevnad, det handlar om att förbättra vår livskvalitet och må bra. Han påminner om hur människors andning förändras när de känner starka känslor, blir arga, ledsna eller upprymda.

– Om känslor kan påverka vår andning, kan vi också påverka hur vi känner genom att andas. Genom att lära oss kontrollera vår andning kan vi lära oss kontrollera våra känslor, säger han som det självklaraste i världen.

Detta är ingen ny information, det är snarare en av de äldsta lärorna vi känner till. Det första spåret av pranayama kan härledas så långt tillbaka som till 5000 f. Kr.

För Sudhir Tiwari är det heller ingen ny information då han växte upp på ett av världens äldsta yoga-institut Lonavala i Kaivalyadhama, Indien. Hans pappa, Shri O.P. Tiwari, är en av de främsta pranayamamästarna.

– När en fisk föds i vatten behöver den inte lära sig simma, sammanfattar han hur yogan kom in i hans liv.

Under de tre dagar som Sudhir Tiwari håller workshopen på Ashtanga Yoga Uppsala får den fysiska disciplinen av yoga ge vika för den mentala biten.

– Yoga är så mycket mer än asanas, säger ägaren av yogashalan Anne-Lie Boman och får medhåll av Sudhir Tiwari.

– Asanas är bara toppen av isberget som kompletteras med andning, säger han.

Pranayama må komplettera de fysiska delarna av yogan, men den fungerar även enskilt och behöver inte anpassas individuellt för att ha effekt. Det är som att ta ett djupt andetag i en jobbig situation, det fungerar för alla.

Pranayama: Länkar ihop kropp med sinne. Kontrollerad andning som är viktig för yoga och för meditation. Ordet kommer från sanskrit och betyder ungefär "förlängd livskraft".

Asanas: De positioner som intas vid utövning av yoga och meditation. Det kan vara den sittande lotusställningen eller de mera fysiska ställningarna.

Shala: Sanskrit och betyder hus. I yogasammanhang används shala om ställen var yoga utövas.

Yogi: Den maskulina formen av yogamästare på enligt klassisk litteratur på sanskrit. Kvinnlig yogamästare kallas yogini.

De andningsövningar som ingår i pranayama går bland annat ut på att sakta ner andningen, snabba upp den, andas genom näsan. En övning går också ut på att andas in genom ena näsborren och ut genom den andra.

Källa: Yogapedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!