Säkerheten vid utförandet och kunskap om träden tycker Jonas Eriksson är en arborists A och O. Det är viktigt man inte lider av höjdskräck och att man har en kropp som klarar av att med hjälp av rep dra sig upp och ner mellan marken och trädtopparna. Själva trädet ska dock alltid stå i fokus och Jonas Eriksson jämför träd med bostadsrätter.
– Vi måste se till att allt bevaras för framtiden. Vi äger ju egentligen ingenting utan lånar det bara, säger han.
Det är vanligt att kunden precis köpt ett nytt hus och tycker att ett eller flera av träden på tomten är felplacerade. Oftast handlar det om att trädet skymmer ljuset eller utsikten. Då är det arboristens uppgift att se vad trädet mår bäst av samtidigt som kunden måste bli nöjd. Det händer att kunder ställer krav som inte alls är bra för trädet.
– En del vill att man bara ska ta av hela toppen så att trädet blir halvt. Trädet måste ju fortfarande se ut som ett träd, säger Jonas Eriksson som i en sådan situation måste gå in och föra trädets talan.
Träden mår bäst av att hanteras med varsamhet och stor precision.
– Det är bättre att skära hundra snitt överallt än att bara kapa av en stor gren, säger Jonas Eriksson.
Om ett träd har många löv och inte släpper igenom mycket ljus kan det ofta vara bättre att rensa löv och lufta ur inuti trädkronan istället för på utsidan. Dock är det inte bara trädkronan som räknas utan för arboristen är det viktigt att se till hela trädet. Bara för att ett träd har gröna blad behöver det inte betyda att det mår bra.
– Ibland kan trädet vara dåligt nere vid backen som vid exempelvis svampangrepp, säger Jonas Eriksson.
Jonas Eriksson arbetade som snickare fram till början 90-talet då han blev arbetslös. Han besökte en trädgårdsmässa och där fick han syn på några personer som höll på att ta ner en gran. Där startade ett intresse och tio år senare var han färdigutbildad och certifierad arborist.
Det faktum att alla träd är olika och friheten med att alltid arbeta utomhus har gjort att han stannat kvar.
– Sedan är det ju roligt att klättra i träd också, säger Jonas Eriksson och skrattar.
Enligt Jonas Eriksson är träd en väldigt naturlig och viktig del i vår stadsmiljö. Den senaste tiden har det rapporterats mycket om träd i medierna. Bland annat om träd som försetts med giftampuller med avsikt att döda träden och inte minst den omtalade Tv-eken. I samband med det här har många arborister synts i medierna trots att det är en väldigt liten yrkesgrupp. Jonas Eriksson tror att den ökade uppmärksamheten har bidragit till att fler fått upp ögonen för hur viktiga träden är för fotosyntesen och vårt välbefinnande.
Han kallar träden för städernas lungor.
– Det är väl ingen som tycker illa om träd? De är oerhört värdefulla, säger han.
Jonas Eriksson tycker att framtiden för arborister ser ljus ut. Han menar på att så länge det finns träd så kommer det behövas trädvård.
– Jag hoppas verkligen att träd alltid kommer finnas i vår närhet. Utan träd låter det väldigt dystert, säger Jonas Eriksson.