Han hittar rätt i svampdjungeln

I vanliga fall är högsäsongen för kantareller i mitten av augusti. Men i år har de tittat fram tidigare än vanligt. Svampexperten Jan Andersson vet var den svamptokige bör leta.

Foto: Monika Miranda Maureira

Uppsala2012-07-21 14:00

När UNT följer med Jan Andersson ut till ett skogsområde i närheten av Jumkilsån har utbudet av kantareller redan börjat tryta, trots att vi bara är inne i slutet av juli.
– Kantarellerna började växa i mängder ovanligt tidigt i år, tack vare att det har varit mycket vatten i skogen. Jag och min fru har faktiskt redan hunnit plocka årets förråd av kantareller. Nu börjar det däremot bli lite för blött för svamparna, berättar han.

Under skogspromenaden öppnar sig himlen och vi blir snart både blöta och myggbitna. Men vi har inte gett oss ut i skogen förgäves. Med hjälp av Jan Anderssons vana svampblick får vi syn på kantareller på flera håll. De flesta är mycket små.
– När de är så här små, bör man vänta en vecka eller så innan man plockar dem. Då hinner de växa till sig lite och smakar mycket bättre. Men det är klart, det är många som är ute på svampjakt så det kan vara svårt att låta bli att plocka dem med en gång, säger Jan Andersson och skrattar.

Kantareller går bra att frysa in. Till skillnad från släktingen trattkantarellen bör de dock inte torkas, eftersom det gör dem sega och beska.
– Allra godast är förstås färska, smörstekta kantareller. Men man kan ju inte äta upp hela skörden på en gång, säger Jan Andersson.
Vad har du för tips till en nybörjare som vill ge sig ut och plocka svamp?
– Först och främst är svampböcker jättebra att ha. Nya Svampboken av Pelle Holmberg är till stor hjälp för både nybörjare och mer erfarna svampplockare. Den är framför allt praktisk för att den har förväxlingssvampar på samma uppslag som matsvampar. Ett annat bra tips är att följa med ut på svampexpeditioner. Det är alltid bra att kunna rådfråga experter på plats.

De bästa områdena att leta efter kantareller är naturbetesmarker, berättar Jan Andersson. Granskogar brukar också vara rika på svamp.
– Nu när det är så pass blött i naturen är det ett bra tips att söka sig till sydsluttningar, där brukar det vara varmare och torrare. Om det lugnar ner sig med regnet snart kommer det nog att växa gott om svamp igen.
På många håll i Sverige går det att hitta svamp i princip året om.
– Alla svampar är olika. De växer under lite olika tider på året och tål olika typer av väder. Den som bara är intresserad av en viss sort kan därför ha otur vissa år. Men plockar man flera olika sorter kan man vara säker på att hitta svamp, säger Jan Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!