Han har bestigit Mount Everest sju gånger

För tre år sedan stod de på Kebnekaises topp, i veckan besegrade de Kungshögen i Gamla Uppsala och om två år inleds vandringen mot Mount Everest.

I veckan besökte sherpan och klätterguiden Pemba Sherpa sin vän Arne Wessner i Storvreta. Om två år träffas de i Nepal för att går upp till Mount Everests base camp på 5 500 meters höjd.

I veckan besökte sherpan och klätterguiden Pemba Sherpa sin vän Arne Wessner i Storvreta. Om två år träffas de i Nepal för att går upp till Mount Everests base camp på 5 500 meters höjd.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-08-11 15:00

Pemba Sherpa sitter i vardagsrummet och smuttar på en kopp kaffe hemma hos Arne Wessner i Storvreta. De berättar att vänskapen inleddes på Sveriges högsta berg för tre år sedan.

Tillsammans med två andra guider från Nepal bjöds Pemba Sherpa 2013 in av svenska klättrare för att ihop med dem bestiga Kebnekaise. Arne Wessner, som är Försvarsmaktens miljöchef och expert på miljöfrågor inom den svenska fjällvärlden, var också inbjuden.

– Sedan dess har vi hållit kontakten via facebook och för ett par veckor sedan hälsade Pemba på oss här i Storvreta. Det var då som vi klättrade upp på en av Kungshögarna, helt utan extra syrgas, skrattar Arne Wessner.

Om två år är det meningen att Arne, hans fru och några vänner ska träffa Pemba i Nepal och gå upp mot Mount Everest tillsammans. Inte hela vägen till toppen, men till ett base camp som ligger på 5 500 meters höjd.

– Om alla mår bra så kanske vi klättrar upp på någon av 6 000-meterstopparna. Men det får vi se, säger Arne Wessner.

De har i alla fall en erfaren guide. 37-årige Pemba Sherpa har bestigit Mount Everest sju gånger. Senast han var uppe på den 8 848 meter höga toppen var i maj då han gick upp helt ensam, som första nepales någonsin.

Förhoppningen är också att resan ska mynna ut i ett erfarenhetsutbyte mellan Sverige och Nepal när det gäller miljöarbete i fjällmiljö.

– Det pågår ju ett arbete vid Mount Everest för att städa efter alla expeditioner och planen är att jag ska föreläsa för Nepals försvarsmakt om hur Sveriges försvar jobbar med miljöfrågor i fjällvärlden, säger Arne Wessner, som i egenskap av försvarets miljöchef fick i uppdrag koordinera hur städningen av Kebnekaise skulle organiseras efter att ett norskt militärtransportflygplan kraschat mot berget i mars 2012.

Fem besättningsmän omkom och vrakdelarna spreds ut över ett stort område. Kvar på olycksplatsen fanns cirka 40 ton vrakdelar och flygbränsle.

– Vi har ju fått ganska mycket erfarenheter efter flygplanskraschen som vi gärna vill dela med oss av, säger Arne Wessner.

Pemba Sherpa berättar att Everest-expeditioner genom åren har lämnat jättemycket skräp kvar på berget.

– Och eftersom det är så högt upp ligger skräpet kvar länge. Med tiden täcks det av snö och is, men när isen smälter efter 10–15 år så kommer skräpet fram igen, säger han.

Organisationen Everest Summiteers Association, som Pemba Sherpa också jobbar för, har inlett ett stort städprojekt och sedan 2011 har 1,8 ton skräp plockats ner från Mount Everest.

Förutom att arrangera expeditioner ägnar Pemba Sherpa mycket tid åt att samla in pengar till olika biståndsprojekt i sin hemby Patle. Nepal är ett fattigt land och drabbades hårt av en jordbävning 2015, då över 2 500 människor omkom och många blev hemlösa. Skolan i hembyn förstördes helt.

– Jag har skänkt mark som jag fått av min farfar så att vi kan bygga en ny skola. Att ge pengar är en kortsiktig lösning, men utbildning är en långsiktig, säger Pemba Sherpa som också är i Sverige för att samla in pengar till olika projekt i hembyn.

Hur gick det då när en av världens bästa bergsklättrare skulle bestiga Sveriges högsta berg? Dåligt, är det oväntade svaret. Klättringen fick avbrytas på grund av dåligt väder. Men ett nytt försök gjordes nästa dag och Pemba Sherpa och de övriga i klättergruppen kom till slut upp på den 2 097 meter höga toppen.

– Jag har aldrig misslyckats med att bestiga Mount Everest, men jag misslyckades med Kebnekaise, skrattar Pemba Sherpa.

Fakta Filmroll i Hollywoodfilm

Över 300 människor har dött i sina försök att nå toppen på världens högsta berg.

Pemba Sherpa har en mindre roll i amerikanska filmen ”Everest” som hade premiär 2015. Han spelar klätterguiden Lobsang Sherpa som 1996 ingick i en expedition då åtta klättrare dog på Mount Everest.

Sherpa är en etnisk grupp som framför allt lever högt upp i Himalaya i Nepal. Termen ”sherpa” används ofta felaktigt om de nepaleser som jobbar som bärare eller guider åt klättringsexpeditioner i Himalaya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om