Han har arbetat av sitt straff
Markus, 16 år, från Uppsala har gjort sig skyldig till misshandel, mordbrand, försök till grov stöld och mopedstöld. Han har dömts till vård inom socialtjänsten i kombination med ungdomstjänst vid Uppsala tingsrätt.Ute vid Granebergsbadet har han arbetat av sitt straff.
Påföljden ungdomstjänst har nu funnits i tre år. UNT har träffat en 16-åring som gjort 40 timmar hos ungdomsenhetens arbetslag vid Granebergsbadet i Uppsala. Här rensar han ett område på gamla grenar och annat skräp.
Foto: Rolf Hamilton
Här har Markus gjort ungdomstjänst i 40 timmar under hösten. Han har fått arbeta kvar ytterligare några veckor, eftersom han gjort ett avbrott från skolan. Men det här är hans sista dag.
Tanken med ungdomsenhetens arbetslag, som sorterar under socialförvaltningen, är att ge ungdomar med olika slags problem meningsfull sysselsättning. Arbetslaget har under de senaste tre åren tagit emot 15 ungdomar som dömts till ungdomstjänst.
Lär sig ta ansvar
— Alla har i princip skött sig bra. Det har inte varit några problem alls, säger Stefan Melin, som ansvarar för arbetsgruppen.
Själva arbetet handlar om allt från att skotta snö till att bära ved. Men Stefan Melin betonar att man försöker lära ungdomarna mer än själva arbetsuppgifterna.
— De får lära sig att ta ansvar, passa tider och bete sig som folk helt enkelt. Sedan är det klart att det ska svida lite också. Så vi håller stenhårt på tiderna. Är det 40 timmar som gäller så är det, säger han.
"Måste skärpa mig"
Markus har precis avverkat sina timmar.
— Jag har blivit starkare av all ved jag burit. Annars vet jag inte riktigt vad jag lärt mig. Men jag hoppas att jag har gjort bra ifrån mig. Alla har varit bussiga mot mig. Nu vet jag inte riktigt hur det blir.
Markus bor när vi träffas sedan en tid på ett jourfosterhem. Han är omhändertagen enligt lagen om vård av unga och tycks vid det här laget vara väl införstådd med vad som gäller.
— Om jag åker dit igen blir det låsta dörrar, paragraf 12-hem. Det vill jag inte. Jag vet att jag måste skärpa mig nu för att få komma hem igen.
På frågan varför han begått brott svarar Markus med ett enda ord:
— Grupptrycket.
Markus ångrar sig
Det var tillsammans med kompisar som Markus anlade en brand på dansgolvet i Gränby folkets park. Det var även tillsammans med kompisar som han misshandlade en jämnårig kamrat och stal en moped.
Markus har också försökt rycka en väska av en kvinna.
— Jag ångrar mig faktiskt. Det gör jag. Det är jobbigt i längden när man får sina straff. Då är det inte kul. Väskryckningen är nog det allra värsta. Det var en före detta lärare. Jag skötte mig alltid på hennes lektioner och tyckte bra om henne. Så blev det så där.
På frågan hur han ska klara av att hålla sig från brottslighet i framtiden blir svaret efter en lång stunds tystnad.
— Jag får försöka sluta umgås med en del av mina kompisar. Det blir inte lätt så klart. Men annars går det aldrig. Det vet jag från förr.
Fotnot: Markus heter egentligen något annat, men UNT har med hänsyn till den låga åldern och situationen valt att låta honom vara anonym.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!