Under flera år drev Göran Bäuerle, som växte upp och tidigare har bott i Märsta, en rad företag och flyttade runt i Sverige. Men inget kändes riktigt rätt. Efter en fest frågade han sin vän vad han skulle göra med sitt liv.
– Vi kan koka absint svarade han, säger Göran Bäuerle.
Och på den vägen blev det. Den 20:e december i år släpptes produkten Valkyria Absinthe på Systembolagets beställningssortiment i hela landet. Drycken bränns i en kyrka.
– Det var ingen slump. Vi åkte runt och tittade på flera kyrkor innan vi bestämde oss för den här. Vi tyckte att det var en kul marknadsföringsgrej, säger Göran Bäuerle.
Namnet Valkyria kommer från ett kvinnligt andeväsen i nordisk mytologi. Det var hon, som vid slagfälten i Midgård, valde ut de krigare som skulle dö och förde dem med sig till Valhall.
Och kanske passar det mystiska namnet en dryck som är så pass mytomspunnen som absint. Under sent 1800-tal var drycken populär bland konstnärer i Paris. Gauguin, Picasso och van Gogh var några av de som drack absint.
Dryckens viktigaste smaksättare, malört, innehåller tujon, ett ämne som kan orsaka nervskador med blindhet, kramper och demens. Under tidigt 1900-tal förbjöds den i fler europeiska länder och i USA.
– Men det ämnet i absint som folk tror skapar galenskap är i så liten mängd att det inte påverkar kroppen, säger Göran Bäuerle.
Senare har man konstaterat att orsaken till att vissa upplevde märkliga saker efter att ha druckit absint ska ha varit en kombination av matbrist, sömnbrist och för stora mängder av spriten.
För Göran Bäuerle är dryckens mytomspunna förflutna ingen fördel.
– Det passar inte i Sverige. Men folk är nyfikna på själva spritdrycken och smaken. Den ska inte drickas rent eller blandas med vatten som förr. Den ska blandas i drinkar.
Trots myten om galenskap har försäljningen gått bättre än väntat. På en vecka sålde det nyöppnade bränneriet 100 liter. Nu är förhoppningen är att drycken tar sig in på Systembolagets fasta sortiment. Göran Bäuerle hoppas också att han och kollegan ska kunna livnära sig på sin absint.
– För att ha råd att starta företaget har vi belånat allt vi äger och har. Så vi får hoppas att det går bra.