Han gör säkerhetsfrågorna tydliga

I veckan väcktes åtal mot Nordkalk för kalkugnsolyckan. Samtidigt besökte Gustaf Seppelin Solli, som brännskadades svårt, Uppsala för att berätta om olyckan för Vattenfalls anställda.

Tummarna, som han använde för att hålla upp tröjan över ansiktet, klarade sig lindrigast på Gustaf Seppeling Sollis händer.

Tummarna, som han använde för att hålla upp tröjan över ansiktet, klarade sig lindrigast på Gustaf Seppeling Sollis händer.

Foto: John Sundberg

Uppsala2016-05-01 10:00

– Att det nu går till domstol gör ju att det blir något slags avslut. Men jag är så långsint och förbannad att jag tycker att de ansvariga borde få ett ordentligt straff och åtminstone skaka galler ett tag. Men det rättsystemet har vi inte i Sverige och det blir väl företagsbot och kanske dagsböter och villkorlig dom, säger Gustaf Seppelin Solli.

Hösten 2011 jobbade han åt en underentreprenör som nyligen fått kontrakt på underhållet av Nordkalks kalkugn på SSAB:s område i Luleå. Vid sidan av det reguljära underhållet måste man nu ta hand om en stor klump kalk som fastnat inne i ugnen. Orsaken var att fler metallstänger, som ska hålla kalken i rörelse under bränningen, hade gått sönder.

Man spolade vatten med en brandslang på kalkklumpen inne i den fortfarande heta ugnen, samtidigt som man försökte bända loss den. Nordkalk ville klara av det hela på 48 timmar. Och att låta ugnen svalna skulle ta tio dagar bara det.

– Det var en konsult som sa åt oss hur vi skulle göra. Om det inte passade skulle han ta in en annan underentreprenör som gjorde jobbet. Vi visste inte att det kunde vara farligt och gjorde bara som de sa. Men de valde att göra ett experiment med oss, säger Gustaf Seppelin Solli.

Det som sedan hände var att en stor kalkklump lossnade och föll ner i det vatten som samlats i botten av den heta ugnen. Där skedde en kemisk reaktion som gjorde att het ånga sprutade ut tillsammans med kalkdamm genom hålet där Gustaf och hans arbetskamrater stod och arbetade. Gustaf lyckades inte ta sig ut. Och det som gjorde att han klarade sig var att han drog upp tröjan över ansiktet och på det sättet lyckades undvika att andas in det heta kalkdammet. Kollegan Johan Löfroth var inte lika lyckosam. Lungorna frättes sönder inifrån av kalken och han dog på sjukhus sju veckor efter olyckan.

Regissören Margaretha Wikholm har gjort en dokumentärfilm om Gustaf Seppelin Solli och Pernilla Seppelin, Gustafs sambo vid olyckan och som han gifte sig med 2014.

Margaretha Wikholm och Gustaf Seppelin Solli har det senaste året åkt runt och visat filmen och berättat om olyckan. Och i veckan var det alltså serviceteknikerna för Vattenfalls elnät som fick besök. Det är tydligt att berättelsen är gripande. I kaffepausen kommer Tina Åling, administratör på Vattenfall fram och vill krama om Gustaf Seppelin Soli.

– Tack. Jag har aldrig sett så tuffa machokillar som är så blanka i ögonen, säger hon.

Nordkalk åtalas för arbetsmiljöbrott

Natten mellan den 1 och 2 november skedde kalkugnsolyckan vid SSAB i Luleå.

Gustaf Seppelin Solli, då 19 år, och Johan Löfroth, 23 år, brännskadades svårt. Johan Löfroth avled sju veckor efter olyckan på sjukhus.

I onsdags väcktes åtal för arbetsmiljöbrott mot Nordkalk och en arbetsledare.

Olyckan har skildrats i boken "Döden på jobbet" av Elinor Torp, som tidigare arbetat på Upsala Nya Tidning och i dag är reporter på tidningen Dagens Arbete.

Margaretha Wikholm har gjort dokumentärfilmen "Gustaf och Pernilla" som berättar om vägen tillbaka till livet efter olyckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om