Han genomskådaede faktuarbluffen
Stefan Berggren, egen företagare från Alunda, hade tackat ja till annonsering på internet för 890 kronor. Men när kontraktet faxades över hade summan stigit med det tiodubbla. Han vägrade betala och enligt polisen har fler börjat se igenom fakturaskojarna.
Han äger ett företag som tillverkar och säljer sport- och fritidsartiklar i Alunda. Stefan Berggren annonserar ofta på nätet, bland annat i företagskataloger av olika slag.
Därför tyckte han att det lät bra när en försäljare ringde och ville sälja ett införande i "Företagsdelen" för 890 kronor.
Men i det finstilta i kontraktet som faxades över stod det plötsligt att han skulle betala 8 900 kronor, plus moms. Slutsumman skulle ha blivit närmare 11 000 kronor.
— Jag blev förbannad. Det var ju rena rama bluffen, säger Stefan Berggren.
Han skrev aldrig under kontraktet. När försäljaren ringde och undrade varför han inte returnerat bekräftelsen skällde Stefan Berggren ut honom och sa att sådana företag ville han inte ha med att göra.
— Försäljaren förstod direkt att han var avslöjad och försökte inte ens försvara sig. Jag var väl inte intressant längre när han insåg att han inte skulle få några pengar från mig.
AnnaCarin Hultberg på Svensk Handel i Uppsala anser att Stefan Berggren agerat helt rätt.
— Det är precis så man ska göra. De här företagen kan vara hotfulla och börja skicka inkassokrav. Men det är sällan de har inkassotillstånd och det gäller som företagare att stå på sig och bestrida det, säger AnnaCarin Hultberg.
Polisen i Uppsala har märkt av en kraftig minskning av antalet anmälningar om bluffakturor av olika slag.
— Det är en enorm skillnad mellan nu och förra våren. Nu har vi i stort sett inga anmälningar alls. Förhoppningsvis har vi uppmärksammat det så pass mycket att det är färre som går på det, säger Anders Bywall, chef för polisens ekorotel i Uppsala.
För att undvika bluffakturor bör företagare noga läsa igenom kontraktet och aldrig skriva under om det finns tveksamheter.
— Man ska alltid bestrida en faktura om något inte stämmer. Har man aldrig godkänt någonting så tar inte inkassoföretagen i ärendet, säger Anders Bywall.
Men bara för att anmälningarna blivit färre tror inte polisen att fenomenet med bluffakturor har försvunnit.
— Det kommer och går i olika former. De som står bakom är uppfinningsrika och hittar på andra upplägg. Men just nu verkar det lugnt, säger Anders Bywall.
"Företagsdelen" ges ut av företaget Rent Logistics AB med postadress i Stockholm som finns med på Svensk Handels varningslista. Där hamnar företag som till exempel har vilseledande erbjudanden eller där totalpriset inte framgår.
Stefan Berggren är glad att han inte skrev under kontraktet med "Företagsdelen". Han uppmanar andra företagare att vara försiktiga och noga studera alla fakturor som kommer in.
— Om jag hade varit stressad hade jag lätt kunnat gå på det själv. Jag vill ge alla andra en varning så att de inte åker dit på det, säger Stefan Berggren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!