Han forskar för pengar från Rosa bandet

Svenska bröstcancervården är världsbäst, men Fredrik Wärnberg forskar för att göra den ännu bättre. - Många kvinnor med bröstcancer överbehandlas i dag, säger han.

Svenska bröstcancervården är världsbäst, men Fredrik Wärnberg forskar för att göra den ännu bättre. - Många kvinnor med bröstcancer överbehandlas i dag, säger han.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-10-24 00:00
City ställer 7 frågor till Fredrik Wärnberg, läkare på Akademiska sjukhuset som forskar om bröstcancer med pengar från Rosa bandet:

I morgon är det Rosa lördag, då många butiker samlar pengar till kampen mot bröstcancer. Har du själv ett rosa band på jackan?
- Nej, faktiskt inte. Att forska är väl mitt sätt att skänka pengar, för jag tjänar bara hälften så mycket som när jag är kirurg. Men det är världens roligaste uppoffring, jag känner att jag gör verklig nytta.

Ja, du är ju en av dem som fått del av de insamlade miljonerna. Vad använder du pengarna till?
- I några år nu har jag kunnat forska på halvtid om vilka förstadium till bröstcancer som löper störst risk att utvecklas till aggressiv cancer. Målet är att så tidigt som möjligt kunna ställa en diagnos för att skräddarsy behandlingen. Då skulle nog många kvinnor slippa operation, till exempel.

Om man ger 1000 kronor till Rosa bandet - räcker det till något?
- Absolut. Det räcker till en dags jobb. Och i laboratoriet räcker det till många analyser av bröstvävnad, där jag tittar på vilka gener som är skadade i vissa typer av celler.

Hur ligger Uppsala till när det gäller forskning och vård av bröstcancer?
- Om jag säger så här: Sverige har världens bästa överlevnadsresultat och Uppsala är enligt en studie bäst i Sverige.

Det var värst! Varför är vi så bra?
- Vi har bra forskning, och Sverige överlag har en väldigt jämlik och bra bröstcancervård. Alla har rätt till sjukvård och eftersom vi är ett välutbildat land så kommer folk när de blir kallade till mammografin. Vi borde faktiskt skryta lite mer.

Apropå skryt: du är visst riktigt bra på rugby?
- Haha, jag har spelat i två år nu, det senaste året i Uppsalas a-lag i allsvenskan. Jag är skitstolt. Det är ju en rätt tuff sport och jag är klart äldst.

Vad är det som är så kul med rugby?
- Det är fysiskt, man får ta i en del. Och så är det jättesocialt, vi hittar på mycket ihop. Till exempel finns något som heter tredje halvleken vilket innebär att man bjuder bortalaget på middag efter man pucklat på dem.
Personligt:
Fredrik Wärnberg


Ålder: 50.
Bor: Kapellgärdet.
Yrke: Läkare och forskare.
Familj: Två söner.
Är rädd för: Hår i maten.
Drömmer om: Att åka till Argentina, där jag föddes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om