Civan Sleman var ekonomistudent vid universitetet i Damaskus när revolten mot Bashar al-Assads regim började i mars 2011. Det som började som ett frö med krav på reformer blommade snart ut till en fullskalig nationell revolt, mött med järnhand av militären och säkerhetsstyrkorna.
Civan, från al-Hasakah-provinsen i nordöstra Syrien, sympatiserade med oppositionen och demonstrerade med andra studenter i storstaden Aleppo, där han bedrev en del av sina studier.
Hans aktivism sågs inte med blida ögon av universitetsledningen, som svarade med att utesluta honom. Studierna hade gett honom fripass från den annars obligatoriska militärtjänsten, och nu ville i stället den syriska militären se hans namn i sina rullor - mitt under det som då höll på att utvecklas till ett regelrätt inbördeskrig i landet. Civan Sleman ställdes inför sitt livs svåraste val.
– Om jag hade blivit soldat hade jag varit tvungen att döda. Det ville jag inte, så jag bestämde jag mig för att lämna Syrien. Men jag valde inte Sverige, det blev så via kontakter till familjen.
Han är öppenhjärtig om allt, men strapatserna för att komma till Europa och Skandinavien vill han inte prata om. ”Det är en lång och dålig historia som jag vill glömma nu” beskriver han det som.
Civan Sleman hamnade på Migrationsverkets anläggning i Boden mitt i vinterkylan, innan resan gick vidare till Uppsala via Gävle. Nu läser han svenska som andraspråk och jobbar deltid på en restaurang, ett arbete som han fått via Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Han har lärt känna några jämnåriga från Syrien i Uppsala, men hela familjen är kvar i hemstaden. De pratas vid på telefon några gånger i månaden, när det går att komma fram på telefonnäten.
På frågan om hur mycket han hänger med i det ständiga nyhetsflödet från Syrien blir han engagerad och får något allvarligare i blicken.
– Hela tiden, det är mitt hemland. Jag tittar efter nyheter i telefonen varje timme. Men vad som kommer hända nu vet jag inte, det är politik.
Om det går att samordna utbildningarna vill Civan Sleman kunna fortsätta sina oavslutade ekonomistudier i Uppsala. Han har kommit en bit på vägen mot en plats i det svenska samhället, men ser ingen framtid här.
– Mycket är bra här, men jag måste börja från noll i Sverige. När det blir fred åker jag tillbaka direkt, säger han.
Han flydde från blodbadet
Civan Sleman blev inkallad till militärtjänsten i Syrien mitt under blodbadet i hemlandet. Han valde att fly och hamnade till sist i Sverige och Uppsala.
Civan Sleman, syrier som flytt kriget
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Syriens diktator Bashar al-Assad har styrt landet sedan 2000, då fadern Hafez al-Assad avled. Regimen har sin bas hos landets alawitiska minoritet och har sedan länge täta band med det shiamuslimska Iran och Hizbollahgerillan i Libanon.
I upproret, som började med folkliga protester i mars 2011, har den sunnimuslimska majoriteten utgjort stommen. Oppositionen, som stöds av bland annat Turkiet och Saudiarabien, är djupt splittrad.
Strider förekommer mellan extrema islamistiska grupper och mer moderata väststödda rebellgrupper.