Han får 3 timmar ...

- Vi har fruktansvärt lite undervisning.Det säger Andreas Ericson, student på antikens kultur- och samhällsliv A.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2006-10-16 13:50
Han har föreläsning två gånger i veckan, sammanlagt tre klocktimmar. Under all kritik, men pengar till mer saknas, förklarar Lars Karlsson, studierektor.
Stressiga lektioner där läraren måste hinna gå igenom väldigt mycket på en gång. Det blir resultatet av få föreläsningar.
- Det går hemskt snabbt, och det saknas tid till eftertanke och frågor, säger- Andreas Ericson, student.

Irriterad
Tidigare läste han biomedicin vid Uppsala universitet. Där var det annorlunda.
- Vi gick i skolan mellan nio och fyra, ibland längre. Ämnet var svårare och poängen kändes mer fullmatade än här. Jag visste att det skulle bli mindre undervisning nu, men inte så här lite, säger han.
Lars Karlsson, studierektor på antikens- kultur och samhällsliv, är mäkta irriterad över situationen för ett ämne som hans.
- Jag är "fed up", så trött, på det här. Här finns inga pengar. Vi har snart inte råd med undervisning alls, säger han.
Studenternas utvärderingar talar ett entydigt språk.
- Mer undervisning står det, med tre utropstecken efteråt, säger Lars Karlsson.

Bibliotek lika dyrt som sprutor
24 000 kronor per år får institu-tionen för varje student. Summan bygger på vad universitetet får per student av staten. En student på det natur-vetenskapliga området gene-rerar generellt sett mycket större belopp till sin institution. Det är fel, menar Lars Karlsson.
- Att vi ska finansiera våra bibliotek, alltså våra laboratorier, räknas liksom inte. Men det är lika dyrt att driva bibliotek som att upprätthålla diverse sprutor, eller vad det kan vara, säger han.

Antihumaniorainställning
Undervisningen har med åren av besparingsskäl blivit enformigare med färre exkursioner och resor, menar Lars Karlsson, som är mycket kritisk till såväl universitetets, som statens, som samhällets syn på humaniora i dag.
- Det finns en allmän antihumaniorainställning som retar mig till vansinne. Utan humaniora får vi ett teknokratsamhälle, säger han.
Studenten Andreas Ericson håller med om att förutsättningarna är orättvisa i dag.
- Utan tvekan är det så, även om det är klart att laborationer är väldigt dyra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!