Han coachar gymnasieelever

Coachning har blivit allt ­vanligare i arbetslivet. Kanske är det snart lika stort i skolan. Coachen Markus Wallmark är först i Uppsala när han hjälper eleverna på Grafiskt utbildningscenter, GUC, att få ordning på skola och studieresultat.

Anders Meijer och Markus Wallmark, elev och coach.

Anders Meijer och Markus Wallmark, elev och coach.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-03-30 07:00
- När jag började jobba med Markus hade jag hög frånvaro. Det var motigt att gå till skolan och jag hade svårt att komma upp på morgnarna, säger Anders Meijer, som har läst på medieteknikprogrammet i snart två år.
- Du sade ju till mig, inflikar Markus Wallmark, att du var trött i huvudet men inte i kroppen och hade svårt att sova.
Så Anders Meijer började följa med Markus Wallmark, som redan tränade med en annan elev, till ett gym. Nu är de sju personer som motionerar tillsammans varje måndags-och torsdagsmorgon. Och det har gett resultat.
- Nu går jag till skolan och har kommit i kapp mina klasskompisar, säger Anders Meijer.

Marcus Wallmark började som coach i augusti förra året. Målet med hans tjänst är att minska frånvaron och förbättra elevernas ­studieresultat. Han beskriver sina arbetsuppgifter som att arbeta med att skapa struktur i elevernas liv. Tillsammans med eleverna tittar han på deras behov och hur de lägger upp sin vardag.
-Ett av de vanligaste problemen för eleverna är skolk. Men ofta handlar det bara om vanlig morgontrötthet, säger han.
För att komma runt problemet ringer han de cirka 20 elever som står med på hans väckningslista varje morgon. De som inte svarar åker han hem och hämtar.

Coachens roll skiljer sig från lärarens. Mycket handlar om att bygga en relation till eleven. Det innebär möten även utanför skolan. Markus Wallgren träffar sina elever även på kvällstid och ibland under helgerna.
- Ibland behöver de hjälp med att plugga inför ett prov på måndagen. Ibland behöver de bara prata, säger han.
Han upplever att det är viktigt för många ungdomar att ha kontakt med en vuxen. Ofta räcker det med att sitta bredvid, för att det ska gå lättare att ta tag i läxorna.
På GUC började man med coach när man upptäckte att en del elever inte klarade av att nå de mål de satt upp tillsammans med lärare och föräldrar i åtgärdsprogram.
- Vi upptäckte att vi kom fram till något resultat. Ungdomarna behöver att någon följer upp vad de gör. Vi hade sett att det fanns en coach i Malmö och ville prova om det fungerade här, säger Anette Strömqvist som är chef för elevservicen på GUC.
Enligt henne har studieavbrotten minskat sedan tjänsten infördes.

Coachen finns till för alla elever, men Markus Wallmark arbetar aktivt tillsammans med ungefär 50 stycken. En del har själva sökt upp honom, andra följer han upp i samråd med specialpedagoger och kurator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om