Han bor gärna på jobbet

Kyrkoherden i Rasbo pastorat, Lorentz Ståhlberg, är inte rädd för att bo på jobbet. Han köpte loss prästgården när församlingen ville minska kostnaderna.

Lorentz Ståhlberg är kyrkoherde i Rasbo pastorat. Sedan förra året äger han Tuna prästgård. På övervåningen finns bland annat en jättelik väggmålning över Tuna kyrka.

Lorentz Ståhlberg är kyrkoherde i Rasbo pastorat. Sedan förra året äger han Tuna prästgård. På övervåningen finns bland annat en jättelik väggmålning över Tuna kyrka.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-02-16 00:01
Kyrkans tjänstebostäder som upphör blir antingen verksamhetslokaler, hyrs ut externt eller säljs på den öppna marknaden. Lorentz Ståhlberg, 54, köpte i fjol Tuna prästgård av sin egen församling.
Lorentz Ståhlberg ser i stället fördelar med att bo på en prästgård:
- En präst som bor i sin församling får lättare att lära känna sina församlingsbor. Jag brukar säga att jag inte jobbar som präst...jag ÄR präst, säger Lorentz Ståhlberg med eftertryck.
Prästgårdar avvecklas av ekonomiska skäl, tror han. Det är dyrt att hålla gårdarna i skick och det är inte alltid tillåtet att renovera eller bygga om på gårdarna för att de ska fungera i en modern tid.

Dessutom ses inte prästgården som en anställningsförmån längre:
- Det finns en annan inställning bland yngre präster. Man vill inte bo på prästgården för då blir familjen involverad. Det är inte så naturligt längre att maken eller makan är engagerad i verksamheten, säger Lorentz Ståhlberg.
Han köpte prästgården för 2,3 miljoner kronor. Men då finns det mycket att fixa med, påpekar han. Tuna prästgård byggdes i början av 1800-talet i klassisk prästgårdsstil med 400 kvadratmeter uppdelade på två våningar. Lorentz Ståhlberg har bott på gården i 18 år, men nu är han alltså ansvarig för att sköta allt renoveringsarbete.
- Många prästgårdar har klausuler. Men den här gården är inte k-märkt. Den är inte så gammal som andra gårdar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!