Förra sommaren lade Peshang Suleiman och hans fru Malin Olsson en beställning hos ett byggföretag på totalt 630 000 kronor. I vintras skulle företaget vara klara, och familjen skulle fortsätta med att bygga både altan och pool.
Nu är det juli igen, och på tomten i Jumkilstrakten nordväst om Uppsala, ligger stora stenblock utspridda. Under mark har minireningsverket placerats femton meter annorlunda än vad som stod i ritningen. Grävmaskinerna har lämnat tomten – och nu står ord mot ord.
Från början skulle byggföretaget bara bygga husgrunden, men i samband med bygget skrev familjen in i avtalet att bland annat anlägga ett minireningsverk och bygga en vall av alla stenar och stubbar som blev kvar efter att marken jämnats. Med tilläggen för 200 000 kronor, skulle totalsumman bli 630 000 kronor.
– Det lät ju som ett bra förslag för oss, samtidigt som de också skulle tjäna lite mer, säger Peshang Suleiman.
Enligt honom var det nämligen byggföretaget själva som föreslog att bygga vallen.
Men någon vall har det inte blivit, och reningsverket ligger 15 meter fel.
I mars, i samband med slutbesiktningen försökte Peshang Suleiman få kontakt med byggföretaget för att fråga hur det här kan komma sig. När han inte fick svar kontaktade han företaget igen och nämnde att det kan bli aktuellt med rättsliga åtgärder.
I juni svarade företaget att de ska komma tillbaka och ta hand om stenen.
Men när UNT besöker Peshang Suleiman och Malin Olsson i samma månad syns inga grävmaskiner ännu till.
– Först hade vi ju tänkt skita i den här processen, men när vi insåg vad det skulle kosta att åtgärda problemen valde vi att anlita en advokat, säger Peshang Suleiman.
Kenny Jonsér är vd på företaget UMG Entreprenad, som gjort jobbet. Han säger till UNT att de definitivt är skyldiga att komma tillbaka till familjen och ta hand om stenen. Men att minireningsverket hamnat fel och blockerar poolplanerna och altanen vill han inte kännas vid. Peshang Suleiman ska ha godkänt den nya placeringen muntligen, menar han, och säger sig ha flera vittnen som kan intyga detta.
Här går bilderna isär, enligt Peshang Suleiman finns inget muntligt avtal.
Nu kommer familjen anlita en ny firma för att få minireningsverket på rätt plats. Man har också anlitat en advokat.
– Och vill inte företaget betala för arbetet med att flytta reningsverket så måste mina klienter stämma dem, helt enkelt, säger advokaten Jöns Gerhardsson.
Byggaren Kenny Jonsér berättar att det är första gången han är med om ett "missförstånd", som han uttrycker det. Enligt honom är placeringen av minireningsverket en så liten förändring från ritningen att den inte var nödvändig att noteras skriftligt. Att parterna nu kan mötas i rätten beklagar han.
– Det är skittråkigt, det finns inte tid för sånt här.
I väntan på att gräsmattan återigen ska grävas upp står altanmöblerna på uppfarten. Peshang Suleiman hoppas att trädgården börjat arta sig till nästa sommar, men advokat Jöns Gerhardsson ger lite perspektiv:
– Det kan ta ett år, men sånt här kan också gå till hovrätten, och då tar det ännu längre tid.
Hans råd för att undvika tvister är att komplettera ett avtal med skriftliga uppgifter, ifall man på plats pratar om ändringar eller tilläggsarbeten.
– Med bara muntliga uppgifter har man inte nått upp till beviskravet och det normala är ju att man skickar ett mejl eller något som bekräftar korrigeringen, säger han.