Han är Uppsalas mest missförstådda butiksägare

Få butiker i Uppsala har drabbats lika kraftigt av kriget i Ukraina som en affär på Svartbäcksgatan. Butiken saluför ryska varor och efter 24 februari föll omsättningen brant.

Hannes Horneij driver butiken tillsammans med sin hustru. Hon har dock avböjt att vara med i artikeln.

Hannes Horneij driver butiken tillsammans med sin hustru. Hon har dock avböjt att vara med i artikeln.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-01-18 17:00

När det gäller utbudet av inlagd gurka finns nog ingen livsmedelsaffär i Uppsala som slår den butik på Svartbäcksgatan som säljer ryska livsmedel.

Ägaren Hannes Horneij visar vad gurkhyllan har att bjuda på. Där står burkar i långa rader med olika etiketter.

undefined
Butiken har matvaror som äts i länderna från det forna Sovjetunionen. Matkulturen är till stor del likartad i dessa länder.

– Här har vi gurka som är inlagd i pepparrot, en annan som är inlagd i vinbärsblad, här en inläggning med vitlök, andra med dill, körsbärsblad, vinbärsblad.

Han fortsätter att räkna upp de många varianterna och summerar till 25 typer av inläggningar.

Sedan 2004 driver Hannes Horneij tillsammans med sin fru en butik med namnet Ryska souvenirer och delikatesser. Omsättningen och även antalet gurksorter ökade år för år men det hela tog en skarp vändning den 24 februari i fjol då Ryssland gick till anfall mot Ukraina. 

undefined
"Salt sill är en av våra varor, men den är just salt och är inte inlagd i socker som svensk sill", poängterar Hannes Horneij.

– Försäljningen av livsmedel minskade direkt med 30 procent, berättar Hannes Horneij. 

– Vi säljer även porslin, sjalar, dockor och andra föremål med anknytning till Ryssland. Vad gäller de varorna har omsättningen sjunkit ännu mer, de går knappt att sälja alls.

Varor från Ryssland bojkottas av en rad länder och Hannes Horneij har flera gånger fått frågan varför han inte slår igen butiken. Men han menar att frågorna och försäljningstappet bygger på ett missförstånd.

undefined
Butiken ligger på Svartbäcksgatan i Uppsala och där säljs såväl mat som föremål med rysk anknytning.

– Folk tror att vi handlar med Ryssland men det gör vi inte. Matvarorna i butiken har visserligen rysk anknytning men alla våra produkter är tillverkade i EU. 

– Det här verkar inte folk förstå. Vi är en svensk butik och vi betalar skatt i Sverige, men allt ryskt ses som negativt numera. 

undefined
Kunderna erbjuds rysk kaviar som kostar 10 000 kronor kilot men de varorna är så värdefulla att de är inlåsta på ett särskilt ställe.

Går ni runt i dag?

– Det är väl knappt, det går lite upp och ner.

Har ni funderat på att stänga?

– Tanken har funnits där. Men vi har 300 fasta kunder och de vill ha oss kvar.

På frågan om ägarna utsatts för hot svarar Hannes Horneij att det mest rört sig om arga röster. Kriget mot Ukraina vill han helst inte kommentera utan säger bara:

– Krig har enbart förlorare. 

undefined
Ramunas Jerumbauskas, byggnadsarbetare från Litauen som slagit sig ner i Tärnsjö, brukar handla rysk mat i affären.

Kunder droppar trots allt in i butiken när UNT är på plats. En av dem är Ramunas Jerumbauskas, byggnadsarbetare från Litauen. Den här dagen bunkrar han upp med torkad fisk, ett paket späck och så inlagd gurka förstås.

– Jag är född i Sovjetunionen och här i butiken kan jag köpa mat som jag är van vid. De här varorna går inte att få tag på i svenska affärer, berättar han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!