Han är försökskanin i miljöstudie

Musikern Staffan Lindberg, Uppsala, var bara sex år när hans miljömedvetande väcktes av tv-serien Ville, Valle, Viktor. I dag är han nybliven försökskanin i ett projekt för att få ner sina koldioxidutsläpp till "hållbara" 2,5 ton under 2007.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2006-11-19 00:18
Vi träffar honom i bostaden på Islandsgatan i centrala stan. Han är pappaledig med 1,5-åriga Sofie, som han håller ömt i famnen medan han berättar om sitt engagemang, som varit kontinuerligt sedan Ville, Valle, Viktor-tiden på 70-talet. Den globala miljökonferensen i Stockholm 1972 hade stor betydelse, liksom året på Sjöviks folkhögskola. Där fanns en friluftsledarlinje där eleverna täljde kanoter, bodde i bivack och läste miljöfilosofen Arne Naess.
- Från miljökonferensen minns jag särskilt ett hus som var byggt enbart av containerfynd och grovsopor, säger Staffan Lindberg, som själv - fortfarande - är ivrig containerdykare.
Ett av fynden är en gammal flaska maltinktur "med DDT - dödar malen blixtsnabbt". Flaskan är inte bara kuriosa utan också ett vältaligt exempel på hur synen på miljögifter förändrats.

"Total make over"
Projektet går ut på att Staffan Lindberg skall få ner sina utsläpp av koldioxid med hjälp av nybildade Uppsalaavdelningen av Ingenjörer och naturvetare utan gränser, INUG.
- Naturligtvis kan man inte ändra allt på personlig basis. Jag stöter hela tiden på saker som är rent strukturella och beror på samhällets uppbyggnad. Men jag skall göra så gott jag kan.
Han berättar att det handlar om en "total make over".
- Jag skall få en coach som ger mig goda råd, en sorts tidsstudieman som inspirerar och ger upplysningar.

Snabbtesta dig
Det är fullt möjligt att räkna ut sin egen "växthusgasprofil" i termer av koldioxidutsläpp per person och år. Det handlar om allt från matinköp till fritidsresor - ren detaljnivå. Stockholms stads hemsida har redan testet, ett snabbtest alla kan göra.
Staffan Lindberg skall spara alla kvitton på det han köper, för att kunna göra en livscykelanalys så han kan räkna ut miljöpåverkan.
Det snabbast växande miljöproblemet är flygresor.
- Det borde finnas personliga koldioxidkvoter som föreslagits i England, eller åtminstone en sorts kvotering. Det kan verka totalitärt, men vi befinner oss i ett kristillstånd. Då krävs också extraordinära åtgärder.

Inser allvaret
Han tror inte att "marknadskrafterna" ensamma kommer att lösa situationen.
- Visst, våra bilar blir renare, men det spelar knappast någon roll när många miljoner kineser börjar skaffa sig bil.
Energispartankarna slår han också ifrån sig.
- Det kommer inte att funka. Börjar folk spara energi kommer den att bli billigare. Det kommer att utnyttjas av dem som inte sparar.
Media har under senare tid rapporterat flitigt om "klimatchocken" och växthuseffekten. Staffan Lindberg tror att det inte enbart beror på de många larmrapporterna - även om många förskare anser att mänskligheten bara har tio-femton år på sig att ändra utvecklingen om inte katastrofen skall bli oåterkallelig.
- Jag tror att de onormalt höga temperaturerna, översvämningar och väder som beter sig allmänt konstigt gör att människor inser allvaret.

Kritiserar kvällstidningar
Fast han tycker att media ofta är ologiska.
- Kvällstidningar kan ha ett upprop mot sänkta bensinskatter ena veckan och helsidor om klimatchocker och miljökatastrofer den andra - för att inte tala om alla resereportage. Tvärkopplingar och helhetsbild saknas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om