Hampaodlare fick rätt mot Läkemedelsverket

Ulf Hammarsten, bonde utanför Laholm i Halland, vann tvisten mot Läkemedelsverket i Uppsala och har nu rätt att odla hampa, eller marijuana som de torkade bladen kallas i narkotikasammanhang. Hammarsten vill odla hampa för att komma åt fibrerna i växten.

Uppsala2001-04-02 00:01
- Sådd i slutet av april med skörd i september, var det tänkt. Men nu vet jag inte, säger Ulf Hammarsten till UNT.
Problemet för den legale hampodlaren är vad han ska göra av hampan när den är klar att skördas. Ulf Hammarsten har blivit lovad utsäde som vid skördetid i september skulle kunna ge ett hektar fyllt med tre och en halv meter höga hampaplantor.
- Problemet är att den enda industrin för hampaberedning här nere har gått i konkurs nyligen. Så jag vet inte om jag odlar upp hela hektaren. Kanske blir det bara några provytor.

Volvointresse
Ulf Hammarsten är hampaentusiast. Han berättar att om han nu sätter i gång att odla på allvar blir det inga problem med avsättningen av fibrerna, om bara beredningen kan ordnas.
- Volvo AB har hört av sig till mig och vill ha hampa för att bygga bildelar. Det handlar om att bygga instrumentbräda, innertak, innerdörrar med mera och tjäna 20 procent i vikthänseende. Mercedes, Audi och andra använder redan hampa i biltillverkningen.
Pressade hampafibrer i biltillverkningen är ingenting nytt berättar Ulf Hammarsten.
- Jag har läst att Henry Ford redan 1928 lät bygga en hel bilkaross i hampa. Men det hela blev bara ett prov. Den mäktiga metallarbetarunionen i USA satte stopp för det hela.

Naturprodukt
Den hampaodling och industri som en gång fanns i Sverige slogs ut av syntetfibrerna 1966. Det var synd, bland annat med tanke på miljön, menar Ulf Hammarsten. Hampafibrer är en naturprodukt, medan det vid framställning av syntetfibrer, exempelvis glasfiber, används mycket giftiga lösningsmedel.
- Hampafibrer kan användas till så mycket, exempelvis till att bygga båtar av i stället för av glasfiber. Det har man visat i England. Ett annat användningsområde är som isoleringsmaterial i hus i stället för Gullfiber, säger Ulf Hammarsten.
Hans entusiasm för hampans fördelar och möjligheter har inte dämpats av den debatt som följt när hans hampaplaner blev kända i medierna efter domen i länsrätten i Uppsala.

Jämför med lättöl
- Här handlar det ju om en sort som endast ger omkring två tiodelars procent av det narkotiskt verksamma ämnet THC. Jag jämför det med lättöl. Visst går det väl att dricka sig berusad genom att på kort tid dricka ett par backar lättöl, säger Ulf Hammarsten.
- Och likadant borde det gå att få ett rus för den som på kort tid mäktar röka ett par kilo hampablad av den sort det här handlar om. Men jag tror inte att det är realistiskt, vare sig det gäller lättöl eller den här typen av hampa.

UNT-FAKTA
Hampa är samma växt som marijuana
Det handlar om en strid mellan den svenska narkotikalagstiftningen och EG-rätten. Hampa eller Cannabis Sativa är samma växt som marijuana, från vilken man också kan framställa hasch.
Skillnaden är att alkaloiden THC, tetrahydrocannabinol, nästan förädlats bort i spånadshampan till förmån för fibrer och andra egenskaper.
THC är det ämne som gör att man blir "hög" av marijuana och hasch. Den hampa som Ulf Hammarsten fått klartecken att odla innehåller 0,3 procent THC. Årsskiftet 01/02 ska "EU-hampan" vara ner i 0,2 procent THC. Att jämföra med en THC-halt på mellan fem och 13 procent i den narkotika som beslagtagits på senare tid av Uppsalapolisen.
Länsrätten fastslog i en dom i december förra året att det svenska förbudet för odling av hampa för industriellt bruk är en åtgärd som strider mot EG-rättens bestämmelser om fri rörlighet av varor. Domen överklagades av Läkemedelsverket till kammarrätten men överklagandet drogs tillbaka och domen har därför nu vunnit laga kraft.
1999 odlades spånadshampa på 32 000 hektar inom EU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om