Vi sitter i ett avlägset hörn på konditori Fågelsången. Hammad Mosood tackar artigt nej till kaffe. Direkt efter intervjun är det dags för nästa Foodora-skift; motorcykelhjälmen ligger på bordet och väntar. Hammad Mosood är snabb i sina rörelser, snabb i tal och snabb i tanke. Intervjun görs på engelska.
– Hade jag spenderat några timmar utöver SFI-lektionerna så skulle jag ha klarat av att ta den här intervjun på svenska. Det vet jag, vi mastersstudenter kan snappa upp det. Men jag behövde studera och försörja min familj, säger han.
2019 kom Hammad Mosood till Uppsala för att läsa sin master i geologi. För att försörja sig själv och sin familj tog han jobb som tidningsbud under nätterna. När han inte studerar eller har lektioner med SFI jobbar han eftermiddagsskift för Foodora.
– Jag sover i tretimmarsperioder. Det här är min rutin för att hinna med mina plikter, säger Hammad Mosood.
Dagsrutinen består av arbete, plugg och korta sömnperioder. Nattskiftet som tidningsutdelare är mellan ett och fem. Klockan sex på morgonen går Hammad och lägger sig för att sova i några timmar. Klockan elva är det dags för frukost och hämtning av barnen, följt av ännu en timmes vila innan nästa SFI-lektion eller Foodora-skift börjar. Middag äts kl 19 och, efter det, tre timmars sömn innan nästa nattskift som tidningsbud börjar.
Vad skulle du vilja jobba med, om du fick välja?
– Om jag fick välja så skulle jag vara tillbaka i min yrkeskarriär. Jag har tio års erfarenhet inom mitt område – jag tog min första master i geofysik i Pakistan 2013. När jag är klar med min master i geologi kommer jag att söka ett jobb här eller i ett annat europeiskt land, säger han.
Hammad menar att det framför allt är språkbarriären som hindrar honom från att hitta arbete inom sitt område i Sverige.
– Innan jag kom hit fick jag höra att leveransjobb är det enda alternativet för oss som inte kan språket. Jag har sökt jobb hos andra företag i Sverige, visat upp mina certifikat och min erfarenhet men det är inga som svarar, säger han.
Stundvis tittar Hammad ner på sin mobil, som ligger i en plastficka på armen. Det är i Foodora-appen som allt arbete styrs. Det självständiga arbetssättet och flexibla arbetstiderna är något Hammad uppskattar.
– Följer man reglerna så är det lugnt. De är väldigt flexibla, säger han.
Hur behandlas du av kunderna?
– 99 procent är trevliga, men en del är oförskämda. Vissa vill inte komma ner och hämta maten om koden inte fungerar, till exempel. En gång avbokade de beställningen i stället, säger han.
I väntan på att masteruppsatsen rättas kommer Hammad att fortsätta med Foodora- och tidningsbudsskiften. Julafton kommer att tillbringas hemma med familjen. Det sociala livet är något som har fått lida under hans nuvarande rutin.
– Ett kort telefonsamtal eller lite småprat medan jag väntar på en beställning, det är allt. I Pakistan kunde jag spendera mer tid med min familj, säger han.
Men att flytta tillbaka är inte något alternativ.
– I Pakistan finns det inte många jobbmöjligheter. Vi har många pågående projekt kopplade till hydrogeologi som har tagits över av kinesiska och japanska företag, som föredrar att anställa sitt eget folk. Arbetare från Pakistan blir kontorspojkar och liknande, säger han.