Vi sitter i ett avlÀgset hörn pÄ konditori FÄgelsÄngen. Hammad Mosood tackar artigt nej till kaffe. Direkt efter intervjun Àr det dags för nÀsta Foodora-skift; motorcykelhjÀlmen ligger pÄ bordet och vÀntar. Hammad Mosood Àr snabb i sina rörelser, snabb i tal och snabb i tanke. Intervjun görs pÄ engelska.
â Hade jag spenderat nĂ„gra timmar utöver SFI-lektionerna sĂ„ skulle jag ha klarat av att ta den hĂ€r intervjun pĂ„ svenska. Det vet jag, vi mastersstudenter kan snappa upp det. Men jag behövde studera och försörja min familj, sĂ€ger han.
2019 kom Hammad Mosood till Uppsala för att lÀsa sin master i geologi. För att försörja sig sjÀlv och sin familj tog han jobb som tidningsbud under nÀtterna. NÀr han inte studerar eller har lektioner med SFI jobbar han eftermiddagsskift för Foodora.
â Jag sover i tretimmarsperioder. Det hĂ€r Ă€r min rutin för att hinna med mina plikter, sĂ€ger Hammad Mosood.
Dagsrutinen bestÄr av arbete, plugg och korta sömnperioder. Nattskiftet som tidningsutdelare Àr mellan ett och fem. Klockan sex pÄ morgonen gÄr Hammad och lÀgger sig för att sova i nÄgra timmar. Klockan elva Àr det dags för frukost och hÀmtning av barnen, följt av Ànnu en timmes vila innan nÀsta SFI-lektion eller Foodora-skift börjar. Middag Àts kl 19 och, efter det, tre timmars sömn innan nÀsta nattskift som tidningsbud börjar.
Vad skulle du vilja jobba med, om du fick vÀlja?
â Om jag fick vĂ€lja sĂ„ skulle jag vara tillbaka i min yrkeskarriĂ€r. Jag har tio Ă„rs erfarenhet inom mitt omrĂ„de Ââ jag tog min första master i geofysik i Pakistan 2013. NĂ€r jag Ă€r klar med min master i geologi kommer jag att söka ett jobb hĂ€r eller i ett annat europeiskt land, sĂ€ger han.
Hammad menar att det framför allt Àr sprÄkbarriÀren som hindrar honom frÄn att hitta arbete inom sitt omrÄde i Sverige.
â Innan jag kom hit fick jag höra att leveransjobb Ă€r det enda alternativet för oss som inte kan sprĂ„ket. Jag har sökt jobb hos andra företag i Sverige, visat upp mina certifikat och min erfarenhet men det Ă€r inga som svarar, sĂ€ger han.
Stundvis tittar Hammad ner pÄ sin mobil, som ligger i en plastficka pÄ armen. Det Àr i Foodora-appen som allt arbete styrs. Det sjÀlvstÀndiga arbetssÀttet och flexibla arbetstiderna Àr nÄgot Hammad uppskattar.
â Följer man reglerna sĂ„ Ă€r det lugnt. De Ă€r vĂ€ldigt flexibla, sĂ€ger han.
Hur behandlas du av kunderna?
â 99 procent Ă€r trevliga, men en del Ă€r oförskĂ€mda. Vissa vill inte komma ner och hĂ€mta maten om koden inte fungerar, till exempel. En gĂ„ng avbokade de bestĂ€llningen i stĂ€llet, sĂ€ger han.
I vÀntan pÄ att masteruppsatsen rÀttas kommer Hammad att fortsÀtta med Foodora- och tidningsbudsskiften. Julafton kommer att tillbringas hemma med familjen. Det sociala livet Àr nÄgot som har fÄtt lida under hans nuvarande rutin.
â Ett kort telefonsamtal eller lite smĂ„prat medan jag vĂ€ntar pĂ„ en bestĂ€llning, det Ă€r allt. I Pakistan kunde jag spendera mer tid med min familj, sĂ€ger han.
Men att flytta tillbaka Àr inte nÄgot alternativ.
â I Pakistan finns det inte mĂ„nga jobbmöjligheter. Vi har mĂ„nga pĂ„gĂ„ende projekt kopplade till hydrogeologi som har tagits över av kinesiska och japanska företag, som föredrar att anstĂ€lla sitt eget folk. Arbetare frĂ„n Pakistan blir kontorspojkar och liknande, sĂ€ger han.