Hämmad fostertillväxt ökar risk för adhd
Flickor och pojkar med låg födelsevikt till följd av dålig tillväxt i livmodern visar under barndomen oftare än andra barn tecken på bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet.
- Vår studie ger ytterligare starka belägg för att hämmad tillväxt under graviditeten kan få betydelse för barnets beteende långt senare i livet, säger docent Christina Hultman vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Den nya studien, som gjorts vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet i Stockholm, omfattar 1 450 svenska tvillingpar av samma kön.
Vid två tillfällen, det ena när barnen var 8-9 år och det andra när de var 13-14 år, besvarade föräldrarna ett frågeformulär i 14 punkter kring barnens beteende.
Formuläret används över hela världen för att upptäcka om barn visar symtom på den psykiatriska störningen adhd, till exempel störd uppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet.
I likhet med flera tidigare studier, som inte gjorts på tvillingar, fann forskarna en nära koppling mellan symtom på adhd och barnens födelsevikt. Ju lägre födelsevikten varit, desto högre poäng hade barnen på ?adhd-skalan? vid 8-9 års ålder och i början av tonåren.
Det är vanligt att tvillingar har olika födelsevikt. I studien var i ungefär vart sjunde fall skillnaden i födelsevikt inom tvillingparet så stor som 400 gram eller mer. Orsaken kan vara olika näringstillförsel till tvillingarna beroende på hur moderkakan ser ut eller navelsträngsproblem.
Forskarna fann att sambandet mellan låg födelsevikt och adhd-symptom gällde också inom tvillingparen.
- Den lättare tvillingen i ett tvillingpar hade i genomsnitt 12-13 procent högre ?adhd-poäng? än sitt tvillingsyskon. Detta samband gällde för såväl enäggs- som tvåäggstvillingar, berättar Christina Hultman.
För att ett barn ska få diagnosen adhd måste det ha minst 8 poäng på den 14-gradiga adhd-skalan. Vid 8-9 års ålder låg nära fem procent av barnen och i början av tonåren drygt tre procent över den gränsen.
Allra starkast var kopplingen mellan låg födelsevikt och adhd i början av tonåren.
- När bara den ena av tvillingarna i ett tvillingpar hade adhd var det i den åldern i nio fall av tio den som vägt minst vid födelsen som var drabbad, säger Christina Hultman.
Tidigare studier har inte kunnat avgöra om sambandet mellan låg födelsevikt och adhd beror på miljöfaktorer som påverkar födelsevikten nedåt eller på ärftliga, genetiska faktorer som påverkar såväl födelsevikten som risken för adhd.
- Att vi ser sambandet inom tvillingpar, även bland enäggstvillingar med precis samma genuppsättning, är ett starkt belägg för att hämmad tillväxt under fostertiden i sig kan bidra till utvecklingen av adhd senare i livet, säger Christina Hultman.
Hon påpekar dock att mycket forskning återstår för att kartlägga vilka miljöfaktorer som stör tillväxten under fostertiden och hur detta i sin tur påverkar hjärnans utveckling och beteendet senare i livet.
- Men redan nu kan man säga att våra resultat understryker vikten av att noga följa fostrets tillväxt under graviditeten och hitta metoder som ger det väntade barnet bästa möjliga näring och tillväxt, säger Christina Hultman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!