Halvvägs mot nästa val – höll partierna vad de lovade?

Politiker lovar runt och håller tunt. Den bilden har många väljare. Men hur är det egentligen? UNT tar tempen på några av de kommunala vallöftena, halvvägs in i mandatperioden.

Vad lovade partierna som fick ansvaret för Uppsala 2022? Och vad har de hållit?

Vad lovade partierna som fick ansvaret för Uppsala 2022? Och vad har de hållit?

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-02-23 16:30

Nyheten i korthet

  • Hur väl har politiska partier i Uppsala uppfyllt sina vallöften halvvägs in i mandatperioden? Forskning visar att svenska politiker generellt uppfyller cirka 80 procent av sina löften.
  • Uppsalas styre som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser själva attd e kommit en bra bit på väg. Partierna räknar bland annat upp trygghetssatsningar, mer pengar till skolan, fler laddstolpar, en grönare kollektivtrafik och en kommunal utsläppsbudget.
  • I ett osäkert parlamentariskt läge gäller det att förhandla och komma överens över blockgränserna. Det har bland annat gynnat Liberalernas politik, anser partiet självt.

Väljarna tror att politikernas löften mest är valfläsk. Men statsvetarprofessorn Elin Naurins forskning visar tvärtom att svenska politiker i stor utsträckning håller vad de lovar. Sitter partiet i regeringsställning uppfylls runt 80 procent av löftena.

I dag är det dock svårt att bilda egen majoritet, eftersom väljarna rör på sig hela tiden. Att förhandla om sina politiska löften är därför ett måste.

Uppsala kommun är inget undantag. I dag styr tre partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, utan egen politisk majoritet. De har sammanlagt 39 av 81 mandat. Övriga partier i kommunfullmäktige (M, SD, C, KD, L och UP) har tillsammans 42 mandat. 

Det betyder att styret tvingas söka stöd för att driva igenom sin politik. Ett tydligt exempel är spårvägsbygget – utan Liberalerna hade det inte funkat. Erik Pellings överenskommelse med Utvecklingspartiet demokraterna om bland annat folkomröstningen var det som gav de rödgröna makten efter valet. De tre styrande partierna har dessutom sinsemellan tagit fram en gemensam politisk plattform. 

undefined
Erik Pelling (S) tycker att det mesta av det partiet lovade i valrörelsen 2022 är på gång.

Så vad lovade partierna som fick ansvaret för Uppsala 2022? Och vad har de hållit?

Socialdemokraterna gick bland annat ut med att man ville stoppa nyrekryteringen till gängen.

– Det är på gång, hävdar Erik Pelling (S) och räknar upp saker som att man infört. Bland annat avhopparprogram för barn i kriminalitet, stödteam för att placerade barn ska klara skolan och särskilda handlingsplaner för ökad trygghet i Gottsunda och Gränby.

– Men trygghetsfrågan kommer inte att lösas på en mandatperiod, utan kommer att vara fortsatt aktuell även inför nästa val, säger han.

undefined
Vallöftena har blivit fler med åren och är viktiga för tydligheten gentemot väljarna.

S ville också stoppa vinstjakten i Uppsalas skolor. En omöjlig uppgift på kommunal nivå, enligt Pelling, som hoppas att regeringen tar beslut om vinstförbud, eller inför kommunalt veto.

– Under tiden försöker vi kompensera för den ojämlikhet som uppstår, säger han och räknar upp några åtgärder: 

En stabil finansiering för skolan, mer resurser till studievägledning, hemundervisning som särskilt stöd och en ny typ av resursgrupp för elever med särskilda behov.

Två löften menar S att de lyckats leverera på helt och hållet: Fler laddstolpar och en grönare kollektivtrafik.

– Under 2023 och 2024 har vi byggt 149 nya publika laddstolpar - en ökning med 36 procent sedan 2022. Nu rullar också fler eldrivna bussar på våra gator och om fyra år tas spårvägen i bruk, säger Erik Pelling.

undefined
Tobias Smedberg (V) anser att vallöften är viktiga för att väljarna ska kunna se alternativen när de röstar.

Vänsterpartiets Tobias Smedberg tycker att vallöften är jätteviktiga.

– Vi diskuterar dem fortlöpande i partiet. Vad har vi lovat och vad är uppfyllt? Det vore ju knappast någon poäng att rösta på oss annars, säger han.

V lovade att bygga fler hyresrätter 2022, men av det har inte blivit mycket resultat. Smedberg menar att problemet är lågkonjunkturen som bromsat byggandet i stort, samt det indragna statliga investeringsstödet.

Ett annat vallöfte gällde äldreomsorgen. Där ville V stoppa sparkraven, och det anser Tobias Smedberg att partiet lyckats med.

– Vi har även skaffat oss rådighet över planeringen genom att som första kommun i Sverige avskaffa LOV, Lagen om valfrihet i vården. Nu kan vi bestämma hur många äldreboenden som ska byggas och var de ska ligga, säger han.

undefined
Linda Eskilsson (MP) lyfter utsläppsbudgeten som en viktig valfråga.

Det tredje partiet som sitter i styret, Miljöpartiet, anser också att de lyckats leverera på sina löften.

– Vi tycker att vi fått bra utväxling på våra vallöften, säger Linda Eskilsson (MP).

Hon lyfter särskilt löftet att införa en kommunal utsläppsbudget, enligt MP en viktig fråga inför målet att nå klimatneutralitet 2030.

– Det är ett sätt att hålla koll på hur mycket koldioxid vi släpper ut. Det har börjat sätta sig i organisationen, säger hon.

För MP är annars spårvägen en viktig fråga.

– Där är vi ju tydligt på rull, och det känns bra.

Här vill partiet ta ett steg till och driva på för en andra etapp, dragningen till Gränby. Det kommer att bli en viktig fråga för MP i den kommande valrörelsen.

undefined
Jennie Claesson (L), kommunalråd Uppsala säger att L fått igenom en hel del av sin politik tack vare den sakpolitiska överenskommelsen med styret.

Sommaren 2023 lämnade Liberalerna alliansen för att ställa sig på ja-sidan i spårvägsfrågan. I samband med detta gjorde styret och L en överenskommelse med flera punkter.

På det viset kunde också L, trots att det är ett litet parti i opposition, leverera på några av sina egna vallöften.

– Vi valde att ingå en överenskommelse med S, V och MP för att som oppositionsparti kunna driva liberal politik, säger Jennie Claesson (L).

Vad fick ni ut av överenskommelsen?

– Den absolut viktigaste punkten är att vi lyft bort sparkrav, värda 400 miljoner, som lagts på förskolor och skolor. Men vi har fått igenom annat också, till exempel en konstgräsplan i Gamla Uppsala. Det är ju lite kul att S, V och MP nu tvingas genomföra en hel del liberal politik, säger hon.

När man inte är en del av styret är det svårare att hålla löftena till väljarna – men det går. Det säger Therez Almerfors (M), som leder det största oppositionspartiet. 

– Vi jobbar kontinuerligt med att försöka lägga de förslag som vi hade i vårt handlingsprogram inför valet. Men sedan får vi kanske inte igenom alla. De stora utmaningarna är ju kvar, som att vi ville höja skolresultaten och sänka kommunalskatten, säger hon. 

undefined
Några förslag Moderaterna fått igenom trots att de sitter i opposition är ett lokalt förbud mot lustgas och en kampanj mot antisemitism i skolorna, berättar Therez Almerfors (M).

Är det frustrerande?

– Vi har ändå fått igenom många förslag som vi lagt, och så har vi försökt förbättra förslag som S gått fram med. Det är ju då politik är som bäst, när vi kan samverka, säger Therez Almerfors.

Viktigt lova sakpolitik

Vallöftena blir allt fler. En undersökning som gjordes 2022 av Göteborgs universitet visade att Sveriges partier fyrdubblat sina vallöften de senaste 20 åren. I snitt ger politiska partier 149 löften per valmanifest. 

Statsvetaren Elin Naurin förklarar det bland annat med att väljarna rör på sig mer och att partierna därmed måste bli mer marknadsinriktade, plus att mediernas exponering av partipolitiken ställer krav på tydlighet.

Ett parti måste helt enkelt sticka ut i bruset. Ett tydligt sätt att göra det på är att lova sakpolitik. Budskapet ska vara mätbart, så att det går att utkräva ansvar. Hellre ett konkret löfte än en mer allmänt hållen ideologisk debatt, alltså. 

Hur får man då ut sitt budskap? Man kan göra på olika sätt och vilken plattform som används varierar. De stora partierna, som Socialdemokraterna och Moderaterna har råd med stora dörrknackningskampanjer medan Sverigedemokraterna satsar mer på sociala medier. Men gemensamt för alla partier är att traditionella medier som tv, radio och tidningar också är viktiga.

Källa: Statsvetenskapliga institutionen och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!