Halverat anslag till gropiga gator

Uppsalas gator är på sina håll fulla av gropar och provisoriska lagningar. Och värre lär det bli. I år har kommunen halverat anslaget för gatuunderhållet.

Uppsala2004-03-31 00:00
I fjol lade Uppsala kommun ut åtta miljoner kronor för att laga stadens gator. På grund av besparingarna inom kommunen blir summan i år bara fyra miljoner.
— Om fem år kommer standarden att vara väldigt dålig om vi inte får mer pengar, säger Lennart Kunni, tillförordnad chef för gatukontoret.
Totalt finns 40 mil gator och 28 mil cykelvägar i Uppsala. För att bibehålla en bra standard bör asfaltsgator totalrenoveras ungefär vart sjunde år. Men till det räcker inte anslagen.
— Därför ökar vi istället de mindre insatserna, uppger Vidar Hult vid gatukontoret. Om man bara lappar istället för att totalrenovera blir det dyrt på sikt eftersom sömmarna går upp.

Akutbil
I april sätter kommunen in en särskild akutbil som ska åka runt och laga hålen. Dessutom har kommunen nyligen inrättat en telefontjänst för allmänheten för att ta emot klagomål mot gatuunderhållet.
Enligt Hans Eriksson som tar emot samtalen brukar ett tiotal personer höra av sig per dag.
— Rör det sig om farliga hål eller annat som kräver akuta insatser, till exempel för att förhindra att folk cyklar omkull, åtgärdar vi det snabbt. Längre än en dag ska det inte behöva ta från det att vi fått in tipset.
Vilka skador som kräver en snabb utryckning beror bland annat på hur djupt hålet är, var det ligger i gatan och hur intensiv trafiken är.
För att den nuvarande standarden på Uppsalas gator ska bibehållas krävs att cirka fem procent av gatuytan årligen beläggs med ett nytt slitlager. Under de senaste tio åren har dock bara drygt två procent av ytorna fått ny beläggning.
De ackumulerade kostnaderna för att få bukt med Uppsalas trasiga gator är nu uppe i cirka 50 miljoner kronor.

Skakig åktur största problemet
För bilisterna är en viktig fråga hur deras fordon drabbas.
— Dåliga gator ger sällan skador på bilarna och betyder heller inte särskilt mycket för bränslekostnaderna. Största problemet är att åkturen blir skakig.
Det säger Ulf Hammarström vid Väg- och trafikforskningsinstitutet som forskar i hur olika underlag påverkar fordonen.
— Tänk efter hur ofta hjulupphängning, hjullager, fjädrar och liknande måste bytas på din bil, det är inte särskilt vanligt. Vad som kan hända är bland annat att avgassystemet kan lossna om man kör på skakigt underlag, men då krävs att fordonet utsatts för rejäla rostangrepp, framhåller Ulf Hammarström.
— Högfrekventa vibrationer kan korta livslängden på olika material men det krävs höga belastningar för att de ska ge effekt.

Fotnot: Den som vill tipsa kommunen om gator som behöver åtgärdas kan ringa 727 4045.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om