Hälsosamtal kan hjälpa unga bli tobaksfria
Ett kort motiverande hälsosamtal i kombination med ett enkelt skriftligt självhjälpsmaterial kan hjälpa rökande och snusande tonåringar att bli tobaksfria.
—Resultaten var till och med bättre än vi förväntat oss. Den här insatsen kan rekommenderas som rutin inom en rad verksamheter som har kontakt med ungdomar, säger projektledaren och psykologen Margareta Pantzar vid folkhälsoenheten.
I försöket deltog drygt 1 200 ungdomar i åldern 16 till 17 år. I samband med en rutinkontroll vid någon av länets folktandvårdskliniker fick de också svara på frågor om de snusade eller rökte och sin inställning till tobaksbruk.
Vid hälften av klinikerna erbjöds sedan de elever som svarat ja på frågorna om de använde tobak en ny tid för ett uppföljande samtal med en tandhygienist. De flesta tackade ja till erbjudandet.
—Det rörde sig om ett kort samtal för att öka ungdomarnas motivation att försöka bli tobaksfria. Metoden förutsätter förståelse och respekt och tandhygienisterna hade särskilt utbildats för detta, säger Margareta Pantzar.
Uppföljande enkät
Vid det uppföljande besöket fick de rökande eller snusande flickorna och pojkarna också en för ungdomar särskilt anpassad broschyr med råd och tips som kan underlätta att klara ett rök- eller snusstopp.
Vid en uppföljning ett par månader senare fick alla ungdomarna — även de vid tandvårdskliniker som inte haft några uppföljande motiverande samtal — besvara en ny tobaksenkät.
Margareta Pantzar trodde att den uppföljande enkäten skulle visa att det uppföljande samtalet i första hand skulle haft effekt på ungdomarnas attityder och gjort dem mer positiva till att någon gång i framtiden sluta snusa eller röka.
—Men det visade sig att många som haft det uppföljande samtalet redan efter två månader var tobaksfria. Bland rökarna och snusarna vid de tandvårdskliniker som inte erbjudit någon sådan extrakontroll hade betydligt färre blivit tobaksfria, säger Margareta Pantzar.
Positiva resultat
Samtidigt påpekar hon att uppföljningstiden är kort och att det därför inte går att avgöra för hur många rök- eller snusstoppet blivit bestående.
—Men även om en del av dem skulle återfalla är det mycket positiva resultat. De visar att en mycket enkel åtgärd verkligen kan påverka. Men kanske behövs påfyllning med fler uppföljande samtal för att få ännu fler att sluta använda tobak och hjälpa dem som redan gjort det att fortsätta hålla sig tobaksfria, säger Margareta Pantzar.
Försöket i Uppsala län har genomförts med stöd av Folkhälsoinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!