– Det blir ett steg bakåt i utvecklingen, säger Karin Sundin, som är hälsopedagog på Hälsoäventyret.
– Det vi är ledsna över är att barnen drabbas, säger Pia Österman, även hon hälsopedagog på Hälsoäventyret.
Verksamheten Hälsoäventyret, som ligger under landstingets regi, riktar sig främst till skolelever och tar upp ämnen som kropp, hälsa, droger och relationer. I mars nästa år löper hyresavtalet ut för de lokaler där Hälsoäventyret i Uppsala finns idag och därför kommer verksamheten att flytta till en ny lokal på Kungsgärdet.
– Utifrån ekonomi, utrymme och att den nya lokalen ligger nära andra verksamheter inom landstinget gjorde vi bedömningen att detta var det bästa alternativet, säger Markus Myllyoja, som är verksamhetschef för funktionsstöd och hälsa på landstinget i Uppsala län, där Hälsoäventyret ingår.
Men personalen på Hälsoäventyret håller inte med. Även om den nya lokalen är något större än dagens menar personalen att det kommer att bli svårare för skoleleverna att ta sig dit, eftersom det blir längre resväg.
– Tillgängligheten blir sämre och barnen kommer inte hinna ta sig till och från den nya lokalen under skoltid, säger Matilda Frans, som är hälsopedagog i verksamheten.
Under förra läsårettog Hälsoäventyret i Uppsala emot runt 230 klasser och 5000 elever från skolor i Uppsala, Enköping, Knivsta och Heby. En flytt till den nya lokalen skulle, enligt personalen, innebära att skoleleverna skulle få det svårt att hinna ta sig till och från verksamheten i Uppsala. Något som i sin tur skulle leda till att flera skolor skulle tvingas välja bort den hälsoundervisning som Hälsoäventyret erbjuder idag.
– Vi önskar att man ska titta på alternativa lokaler så att barn som har längre att åka inte diskrimineras, säger Malin Sohlberg, hälsopedagog i verksamheten.
Enligt Markus Myllyoja är man medveten om problemen och tittar på lösningar för att komma tillrätta med det logistiska.
– Men på grund av ekonomin är det svårt att hitta en stor lokal som ligger mer centralt.
Förutom att tillgängligheten blir sämre oroas personalen också över utvecklingsmöjligheterna.
– Vi har en väldigt stor efterfrågan idag, men kan inte ta emot alla. I den nya lokalen kommer vi snarare kunna ta emot färre skolklasser än idag på grund av den dåliga tillgängligheten, säger Matilda Frans.
Men Markus Myllyoja tror inte att det kommer bli färre klasser att ta emot.
– Även om det blir en del som faller bort, så har vi 250 klasser i kö, säger han.
Men är det inte viktigt att kunna ta emot så många som möjligt?
– Det är absolut viktigt, men där kommer ju finansieringsbiten in. I de andra kommunerna där Hälsoäventyret finns går även kommunen in och finansierar, i Uppsala är det enbart landstinget. Det gör att vi inte kan möta efterfrågan i Uppsala, som vi kan göra i övriga kommuner.
Beslutet om flytten till Kungsgärdet är redan fattat och kommer, enligt Markus Myllyoja, inte att rivas upp. Men eftersom personalen befarar att färre skolelever kommer kunna ta sig till den nya lokalen och att utvecklingsmöjligheterna försämras kommer majoriteten att söka andra jobb.
– Det är ju beklagligt att den känslan har uppstått, men min förhoppning är att man kan se framåt och göra det bästa av det nya utrymmet, säger Markus Myllyoja.