Det framgår av en studie bland nära 5 000 vuxna kvinnor i Uppsala, som publiceras i tidskriften Sleep Medicine.
– För kvinnor som brukar känna sig onormalt trötta under dagen och besväras av halsbränna och sura uppstötningar under natten finns goda skäl att söka läkarhjälp, säger Shadi Amid Hägg, läkare vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik och doktorand vid Uppsala universitet.
Kvinnorna besvarade vid två tillfällen, med tio års mellanrum, en omfattande hälso- och livsstilsenkät.
Vid det första enkättillfället uppgav var nionde deltagare att hon brukade känna sig onormalt sömnig och var elfte att det var vanligt att hon ofrivilligt somnade under dagen. För många hade besvären försvunnit tio år senare, medan andra som från början inte besvärats av dagsömnighet då gjorde det.
Onormal sömninghet och ofrivilliga insomnanden under dagen var klart vanligare bland kvinnor som uppgett att de ofta besvärades av nattlig halsbränna och sura uppstötningar än bland kvinnor utan halsbrännebesvär. Besvär med dagsömnighet var också vanligare bland vanesnarkarna.
– Särskilt hög verkar risken för dagsömninghet och ofrivilliga insomnanden vara bland dem som under lång tid har både nattlig halsbränna och är storsnarkare. Kombinationen halsbrännebesvär och snarkningar vid båda enkättillfällena innebar flerfaldigad förhöjd risk för att utveckla dagsömnighet och ofrivilliga insomnanden, säger Shadi Amid Hägg.
Sedan tidigare är det känt att också fetma, rökning, akoholmissbruk och brist på motion ökar risken för dagsömnighet.
– Det såg vi även i vår studie. Men även efter att ha tagit hänsyn till sådana faktorer i våra analyser kvarstod statistiskt säkerställda samband mellan nattlig halsbränna och ökad risk för dagsömnighet och ofrivilliga insomningar, i synnerhet för kvinnorna som också brukade snarka, säger Shadi Amid Hägg.
Hon tycker att dagtrötta snarkande kvinnor med nattlig halsbränna bör kontakta läkare för att närmare utreda orsakarna till problemen, till exempel om snarkningarna är kopplade till så kallad sömnapné med andningsuppehåll under sömnen.
– Resultaten av en sådan utredning kan ligga till grund för åtgärdet för att komma tillrätta med problemen med hjälp av till exempel livsstilsförändringar, mediciner och vissa tekniska hjälpmedel, säger Shadi Amid Hägg.
Fotnot: Den vetenskapliga artikeln i tidskriften Sleep medicine kan läsas här.