Halsbränna kan orsaka astma

Vuxna personer som besväras av halsbränna och sura uppstötningar utvecklar på några års sikt astma betydligt oftare än kvinnor och män utan sådana besvär. Också andra luftvägsbesvär är vanligare bland dem som ofta har halsbränna.

Uppsala2008-11-25 22:17
Det framgår av en flernationell studie, som i dag onsdag redovisas vid den me­dicinska riksmässan i Göteborg.
- Våra resultat ger ytterligare stöd för att halsbränna och sura uppstötningar är en riskfaktor för astma. Det krävs dock mer forskning innan vi säkert vet om det rör sig om ett orsakssamband, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Han är en av de ansvariga för studien, som omfattar nära 1 800 slumpmässigt utvalda kvinnor och män i åldrarna 20 till 44 år i Belgien, Island och Sverige, var­av 556 från Uppsala. Vid två tillfällen, med nio års mellanrum, besvarade de en omfattande hälsoenkät och genomgick tester av lungfunktionen och luftrörens känslighet.

I utgångsläget hade ingen av deltagarna påtagliga besvär med till exempel pip och väsningar i bröstet eller andnödsattacker, men under de nio åren fick sex procent diagnosen astma och påbörjade medicinering med någon astmamedicin.
Att utveckla astma under uppföljningsperioden var mer än dubbelt så vanligt bland dem som i utgångsläget minst en gång i veckan hade besvär med halsbränna och sura uppstötningar när de gått och lagt sig och fortsatte att ha det nio år senare.
- Även andra luftvägssymptom, om än inte regelrätt astma, var klart vanligare bland dem som vid båda tillfällena besvärades av sura uppstötningar och halsbränna, säger Christer Jansson.
Sambandet mellan å ena sidan halsbränna och sura uppstötningar, å andra sidan ökad risk att utveckla astma och andra luftrörsbesvär, gällde såväl för magra som feta personer och både för rökare och för icke-rökare.
- Sambandet kan alltså inte förklaras av att fetma och rökning är riskfaktorer både för halsbränna och för astma, säger Christer Jansson.

Den nya studien kan inte besvara frågan om varför halsbränna och sura uppstötningar ökar risken för att utveckla astma, pip och väsningar i bröstet, nattliga andnödsattacker och andra obehagliga besvär från luftvägarna.
Men redan nu tycker Christer Janson att hans läkarkollegor bör ha resultaten av den och några andra liknande studier i åtanke när de möter patienter med olika luftrörsbesvär.
- En av de frågor man bör ställa är om de även besväras av halsbränna och sura uppstötningar. En del studier talar för att behandling med saltsyrasänkande läkemedel i sådana fall inte enbart lindrar halsbrännan utan också kan minska luftvägssymptomen, säger Christer Janson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!