Halsbränna behandlas olika

Halsbränna och sura uppstötningar är vanliga besvär i ­befolkningen. Men hur ofta och varför de drabbade söker ­läkarhjälp och hur deras besvär yttrar sig skiftar kraftigt mellan olika europeiska länder.

Uppsala2009-07-28 08:00
Det framgår av en ny studie som kartlagt läkarbesök på grund av halsbränna och sura uppstötningar vid 134 vårdcentraler i Grekland, Norge, Spanien, Sverige, Tyskland och Storbritannien.
- Trots skillnaderna pekar våra resultat på att det i alla dessa länder finns stort utrymme för förbättringar av hur vi inom primärvården tar hand om patienter med sådana besvär, säger Lars Agreus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Karolinska institutet och läkare vid Öregrunds vårdcentral.
I studien kartlade forskarna under fyra månader hur stor andel av besöken vid vårdcentralerna som gjordes på grund av halsbränna och sura uppstötningar. De intervjuade också nära 2 700 av patienterna som sökt för sådana besvär.

Besvär med halsbränna och sura uppstötningar låg bakom 3,4 procent av det totala antalet läkarbesök vid vårdcentralerna.
- Här i Sverige var dock andelen sådana besök något högre än denna genomsnittssiffra, 4,2 procent. Det är en hela tre gånger högre andel av besöken än i Storbritannien, men ändå drygt tre procentenheter lägre än i Tyskland, säger Lars Agreus.
En mindre del av patienterna hade aldrig tidigare sökt läkarhjälp för halsbränna och sura uppstötningar och av dem som tidigare gjort det kom en del bara på efterkontroll. Men det var också vanligt att patienter sökte läkare därför att de aldrig blivit kvitt eller fått tillbaka sina besvär.

I Tyskland och Grekland gjordes de allra flesta besöken av patienter med kroniska eller återkommande besvär. Sverige var det land där andelen besök av patienter som fått återfall var lägst, 22 procent.
Men även denna lägre siffra ser Lars Agreus som ett tecken på underbehandling.
- Med dagens behandlingsmöjligheter borde andelen som besöker läkare på grund av återfall kunna vara betydligt lägre än så. Dessutom var det även hos oss så många som var tionde patient som sökte därför att de trots ordinerad behandling inte blivit kvitt sina symtom, säger Lars Agreus.

Den nya studien finansierades av läkemedelsföretaget Astrazeneca, som saluför bland annat läkemedlet Losec mot halsbränna och sura uppstötningar.
Behandling med läkemedel av Losec-typ, så kallade protonpumpshämmare, kan användas både för att lindra akuta besvär och - i en låg daglig dos - förebygga att besvären kommer tillbaka.
- Även om Astrazeneca bekostat studien har den designats av fristående forskare, med Spanien som koordinatorsland, säger Lars Agreus.
Professorns fem bästa råd

1. Om du bara någon gång i bland har lätta besvär med halsbränna och sura uppstötningar är det inget att oroa sig över. Det har de flesta.

2. Om besvären påverkar din livskvalitet, till exempel gör det svårare att idrotta eller sova, kan du i första hand prova något receptfritt läkemedel.

3. Om du märker att du behöver medicin varje dag för att hålla besvären i schack finns skäl att gå till läkare för undersökning och recept på lämplig medicin.

4. Om du förutom halsbrännan och de sura uppstötningarna har svårt att svälja bör du uppsöka läkare för att bli undersökt med så kallad gastroskopi. Sväljbesvären kan bero på sår i matstrupen eller, hos äldre personer, i värsta fall tumur.

5. Undvik att äta och dricka sådant som du märker förvärrar besvären och undvik över huvud taget att äta och dricka sent på kvällen. Försök att hålla vikten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!