Halloweenfirandet - en fluga som kom av sig

När Halloweenfirandet började dyka upp i Sverige i början av 90-talet var intresset för den amerikanska högtiden stort. Men nu, drygt tio år senare, verkar svenskarnas Halloweenfirande ha kommit av sig.

Halloweenfirandet verkar ha kommit av sig i Sverige. Flera handlare i Uppsala har märkt ett minskat intresse hos kunderna.

Halloweenfirandet verkar ha kommit av sig i Sverige. Flera handlare i Uppsala har märkt ett minskat intresse hos kunderna.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2004-11-04 00:00
— Halloweenfirandet verkar ha varit en fluga som inte riktigt har fått fäste som en svensk tradition, säger Mats Mönning, butikschef på Coop Forum i Uppsala.
De handlare som UNT har talat med menar att intresset hos kunderna har minskat något de senare åren. Butikerna säljer fortfarande Halloweeninspirerade kostymer, servetter och ljus, men många har minskat volymerna.
— Vi har tonat ner Hallowwen en aning. Förut togs det till exempel fram mycket Halloweenkonfektyr, men det satsar vi inte längre på, säger Thomas Gäreskog, butikschef på Ica Kvantum.

Rör ihop
Många är också osäkra på när man egentligen ska fira Halloween. Halloween infaller alltid den 31 oktober, men i Sverige är det många som blandar ihop den med Allhelgonahelgen.
— Det är många som inte riktigt vet när Halloween egentligen är. Den 31 var det en del kunder här och köpte Halloweenkostymer, men det brukar komma folk kring Allahelgonahelgen också, säger Johanna Rhen, som arbetar på Tiimari i Uppsala.
För dem som ändå vill ha lite spänning i hösttillvaron anordnar företaget Vasaborgen spökvandringar för barn i Sturevalven vid Uppsala slott. Spökvandringarna som äger rum 3-5 november ska fungera som ett alternativ till det amerikanska Halloweenfirandet.
— Halloweenfirandet fyller en viktig funktion med att avdramatisera och skoja om spöken, men det blir gärna en orgie i dödskallar och häxor, säger Mia Ulin, Vasaborgens vd.

Fakta:
Halloween är från början ett keltisk högtid. Kelterna firade sitt nyår den 1 november och kvällen innan, 31 oktober, anordnade kelterna en festival för att ära Samhain, dödsguden. Under kvällen trodde man att onda andar besökte jorden och tände därför eldar för att jaga bort dem. Traditionerna levde kvar även efter de anglosaxiska ländernas kristnande och har med tiden förvandlats till dagens Halloweenfirande.

Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om