Planen för naturskolan utgår från att ekologiskt ansvarstagande är ett av den kommunala skolplanens mål, att miljöundervisning ska öka miljöansvaret och att naturskola i alla skolstadier är en del av kommunens naturvårdspolicy.
Valet av Hållnäs skola som bas för naturskolan är ingen slump. Där finns Gunilla Johansson som biträdande rektor och en av pådrivarna bakom naturskoleplanerna.
- Från början hade jag kontakt med Upplandsstiftelsen. Då var vi den enda kommunen i länet som inte hade naturskola, säger hon.
Med alla tänkbara resurser precis utanför skolan i form av skiftande miljötyper som lämpar sig väl för utomhuspedagogik förde Gunilla Johansson idén vidare till dåvarande produktionschefen. Efter en pausperiod på grund av kärv ekonomi har hon och kommunekolog Taija Lindfors samverkat till en färdig projektplan. Innan maj är slut hoppas de få besked om länets del av de statliga LONA-pengarna räcker även till Tierp.
Naturskolan ska vara ett komplement och en inspirationskälla till all undervisning.
- Det ska inte vara något bredvid och inte bara för NO och matte, säger Gunilla Johansson.
Genom att utnyttja skogsdungar, ängar och produktiv jordbuksmark i närheten, närliggande kust med fiske och kulturreservatet Lingnåre (länets första, med spår av boplatser från vikingatid och andra forntida lämningar) räknar projektledningen med att det i naturskolan ska gå att hitta något för läroplans alla ämnen.
- Naturskolan går ut på att uppleva med alla sinnen, säger Taja Lindfors.
Totalkostnaden för projekttiden 2010-2013 är beräknad till knappt 1,8 miljoner kronor. Den projektplan och -ansökan som skickas in i dagarna tar sikte på att kommunen får hälften av de pengar som behövs i statligt LONA-bidrag (lokala naturvårdssatsningar). Tierps kommun står för en del av kostnaden för naturpedagogtjänsten, kommunekologens arbete i projektet samt kostnad för skolpersonal i samband med fortbildning. Upplandsstiftelsen bidrar med totalt en halv miljon under projekttiden till naturpedagogtjänsten. För elevresor inom projektet räknar projektledningen med att samma modell som för dagens kulturbussar ska kunna användas.
Om projektbidrag beviljas kommer planerna att konkretiseras. Projektledarna räknar med en gradvis utveckling. Siktet är högt ställt. Alla elever i årskurs 2 och 7 årliga besök i Hållnäs. Under projekttiden ska åtta av tio lärare i kommunen ha fått ett utbildningstillfälle i utomhuspedagogik på fortbildningsdagar (skulle för Tierps del innebära 320 lärare på naturskolbänken). De elever som inte kan erbjudas besök i Hållnäs ska i stället få del av naturpedagogens uppsökande verksamhet, med en välfylld väska för miljöundersökningar och naturundervisning.
- Det handlar om morgondagens beslutsfattare. Det är viktigt att få ut dem för det framtida naturvårds- och miljöarbetets skull, säger Taija Lindfors.
Hållnäs bas för ny naturskola
Tierps kommun vill starta naturskola för att använda naturen som pedagogisk resurs. Om ansökta bidrag beviljas blir Hållnäs skola bas för verksamheten och en naturpedagog anställs på heltid. Planerad start är hösten 2010.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!