Håller Putin greppet?

Uppsala2007-11-22 00:01
Kremlologin lever - av allt att döma mer vildvuxen än någonsin. På sovjettiden, särskilt under stagnationsåren före Sovjets slutliga sönderfall, hade den rätt mycket tycke av "stilla flyter Don".
Ålderstigna herrar, med stelt och lätt robotaktigt rörelsemönster och i bästa fall i stånd att stå utan stöd, manövrerade försiktigt kring köttgrytorna. De inbördes maktrelationerna dem emellan kunde i stor utsträckning fastställas med en enkel okulärbesiktning av hur de stod placerade i förhållande till varandra på Leninmausoleet vid Röda torget på 1 maj och vid revolutionsparaden 7 november.
I dag är det mer av hela havet stormar. I grunden handlar det som alltid om en kamp mellan grupper och individer, ofta givetvis också inom samma grupp.
Till det kommer att det i dagens Ryssland till skillnad från tidigare inte finns någon egentlig institutionell ram inom vilken maktkamperna kan föras och avgöras.
President Vladimir Putin framstår i och för sig som motsvarigheten till forna tiders generalsekreterare i partiet. Om man i Ryssland i dag kan tala om en statsbärande struktur handlar det om de s k siloviki. Sil betyder styrka eller kraft. Och siloviki står för medarbetare i främst FSB (den tidigare statssäkerhetstjänsten KGB:s motsvarighet i dag), men även militären och inrikesministeriet.

Siloviki finns numera över allt, i regeringen och parlamentet och - inte minst - i ekonomin, med storföretagen inom energisektorn som tydligaste exempel.
Just nu är nervositeten och insatserna extra stora i maktspelet. Ryssland står inför såväl parlaments- som presidentval. Tanken var att Putin skulle efterträdas av chefen för presidentadministrationen Dmitrij Medvedev eller förste vice premiärministern Sergej Ivanov. Själv skulle han förbli nummer ett på någon annan post, ovisst vilken.
Men det scenariot är, enligt en intressant genomgång i Svenska Dagbladet, inte lika säkert längre. Just nu rasar en intensiv maktkamp, vid något tillfälle rent av på gränsen till öppen skottlossning, mellan ett par "klaner" inom det maktägande skiktet av siloviki.
En del ryska analytiker antyder rent av att Putin har svårt att hantera konflikten - och att det talar för att man trots allt skulle hitta något sätt att låta honom behålla presidentposten, trots den prestigeförlust som det skulle innebära internationellt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om