Hallå där...

...Frida Leijon från Uppsala, som tävlar med elva andra ungdomar i SM för Unga Bagare 2008 i Göteborg den 28 februari. Ni ska hinna baka matbröd, franskbröd, wienerbröd, ett skådebröd eller en tårta på fem timmar.

Foto:

Uppsala2008-02-08 18:14
Hur laddar du inför tävlingen?
- Det blir mycket träning. Jag bakar allt som ska vara med om och om igen fram till tävlingsdagen. En del bakar jag på skolan, en KY-utbildning i Kristianstad, en del bakar jag på Duvanders konditori här i Kristianstad där jag jobbar just nu.

Vilket sorts bröd är du bäst på att baka?
- Jag vet inte, allt är ganska svårt. Men det som är roligast är matbröd och wienerbröd, eftersom det går att variera sig i det oändliga.

Varför valde du att utbilda dig till bagare?
- Mycket var nog att jag gillar att hålla på med händerna, jag är praktiskt lagd.

Har du några tips för oss hemmabagare?
- Man ska låta brödet jäsa länge och ha rätt temperatur i ugnen. Fast brödet får inte jäsa över, då sjunker det ihop när man gräddar det.

Segraren och tvåan utgör Sveriges lag vid EM som i år avgörs i Bern i Schweiz, där man både tävlar i lag och individuellt. Vad tror du om dina chanser att vinna?
- Jag går in för att göra mitt bästa och tränar hårt. Jag en riktig tävlingsmänniska så jag hoppas förstås på att ta hem segern.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om