Hallå där ...
... Pär Holmgren, meteorolog, som på fredagen invigde utställningen Moln, konst, väder och vetenskap på Museum Gustavianum.
Utsikt över Mälaren. Målning av Nils Tamm.
Foto: Tor Johnsson
- Uppsala universitet har en enormt stor och utspridd samling konst. Nu har man samlat ihop allt som har med moln att göra. Moln är ett tydligt exempel på där vetenskap och konst möts på ett naturligt sätt. Moln är hur komplicerat som helst.
Vad har du för relation till moln?
- Givetvis är jag ganska yrkesskadad. Jag har för det mesta en hyfsat bra bild av vädersituationen och kan utifrån det snabbt se tydliga tecken på himlen. Man kan läsa in väldigt mycket i molnen.
Har utställningen någon koppling till boken Svenska himlar?
- Vi lanserar boken samtidigt som utställningen invigs. L-G Nilsson var tidigare meteorolog och är nu frilansfotograf. Han har rest runt i Sverige och försökt fånga det typiska med svenska molnhimlar och hur de förändras under året. Jag har kompletterad bilderna med förklarande texter, en inledning och ett kapitel om hur klimatförändringarna påverkar våra himlar.
Vad har moln betytt genom tiderna?
- När människor blev bofasta och började odla blev de mer beroende av vädret. Att se på molnen och förutsäga vädret blev ett viktigt verktyg. Man kunde spå vädret flera timmar och ibland ett dygn framåt. Människor har varit duktiga på det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!