Hallå där ...
... Yvonne Hirdman, adjungerad professor i genushistoria vid Stockholms universitet, som i dag måndag håller ett föredrag på Stadsbiblioteket i Uppsala om kvinnans ställning inom arbetarrörelsen.
- Det kan man se ur två aspekter: dels kvinnans positionen inom rörelsen, dels hur rörelsen sett på kvinnan ur jämställdhetsperspektiv.
Om vi tar den första aspekten - hur har det sett ut då?
- Då har kvinnans ställning för det mesta varit vacklande och svag med några få undantag. Det är ju ingen hemlighet att svensk arbetarrörelse varit väldigt patriarkalisk.
Och den andra aspekten?
- När arbetarrörelsen var ung, i slutet av 1890-talet och början av 1900-talet, fanns ambitionen att kvinnor skulle ha egen ekonomisk självständighet. Sedan föll det i skymundan för att komma tillbaka på 1930-talet med Alva Myrdal. Efter ett tag blev den en ickefråga igen och inget hände förrän på 1960-talet, men då hette det att klass gick före kön.
Och nu?
- Jag tycker att socialdemokratin borde uppmärksamma jämställdhetsfrågan mer aggressivt och ta initiativet i debatten. Det verkar som om man tror att det inte är riktigt intressant.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!