Håll tummen för våren i veckan

Tussilagor lyser som små solar i Vänge och helgen har bjudit på fint väder. I nästa vecka kan temperaturen nå tio grader eller mer. Är det dags för vår?

Årets första tussilago fick följa med hem till köksbordet i Vänge.

Årets första tussilago fick följa med hem till köksbordet i Vänge.

Foto: Linnéa Pettersson

Uppsala2017-03-12 14:17

Nu smälter snöhögarna sakta på dagarna och fryser till på nätterna, men våren är inte långt borta. Kanske kan Uppsala och Uppland börja pricka av de sju dagarna i rad som krävs i den kommande veckan. Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, berättar att våren normalt brukar komma i andra halvan av mars i Uppsalaområdet. Och det ser bra ut framöver.

– Just i mitten av veckan ser det ut som att vi får in varmare luft och att vi kan komma upp i tvåsiffriga temperaturer, säger hon.

I prognosen ser det också ut som att Uppland kan få en del nederbörd under kommande vecka.

– Men för er ser det inte ut att bli några större mängder och det här kommer att varvas med dagar med sol och vårvärme.

Våren har nu tagit sig upp en bit i landet, närmaste mätstation som fått vår är Svenska högarna i Norrtälje kommun men generellt ligger våren och väntar söder om Stockholm. Definitionen för våren är strängare än för de andra årstiderna, sju dagar över nollstrecket i dagsmedeltemperatur. De andra årstiderna klarar sig med fem dagar.

– Man får hålla koll på vilken sida av nollstrecket vi hamnar på dygnsmedeltemperaturen. Nattetid får man ändå vara beredd på att det kan krypa ner mot nollan eller någon minusgrad, men dagtemperaturerna ligger över det normala de närmaste dagarna.

I Vänge hittade Linnéa Pettersson ett säkert vårtecken på lördagen – årets första tussilago i en solig slänt.

– Det är där vi brukar hitta de första, så det är klart att man tittar efter dem. Förra året såg vi de första 14 mars, det här var några dagar tidigare, säger hon.

Två tussilagor stod i slänten, den ena fick följa med hem till köksbordet och där står den nu som ett vårlöfte. Linnéa Pettersson berättar att hon ofta är ute och promenerar, och hon har tagit för vana att följa vårtecknen:

– Det började när barnen var små för att de skulle upptäcka vad som händer vartefter på våren. Allting lever upp på nytt – och vi med.

Skulle våren komma så vet vi det inte förrän i efterhand, håller sig snittemperaturen över nollstrecket i sju dygn så räknas vårens ankomst från den första av de dagarna.

– Då har vi redan haft vår i en vecka, säger Lovisa Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om