Visserligen ökar höftfrakturerna under snötäckta dagar, men det är inomhus som fler bryter lårbenet när det är snöigt ute.
Det framgår av en studie som i detalj har granskat alla höftfrakturer som inträffade i Uppsala län under ett helt år. Studien publiceras i facktidskriften Osteoporosis International.
– Många tror nog att höftfrakturer brukar orsakas av halkolyckor utomhus. I verkligheten inträffar åtta av tio höftfrakturer inomhus, säger sjukgymnasten och doktoranden Breiffni Leavy vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet.
Studien bygger på uppgifter om 484 höftfrakturer, som hämtats från patientjournaler och intervjuer som hon gjort med patienter eller deras anhöriga. De allra flesta som brutit sig var äldre, oftast kvinnor, med en medelålder på 80 år.
En gammal geriatrikläkare i Uppsala brukade säga att det mest effektiva sättet att minska antalet höftfrakturer skulle vara att förbjuda överskåp. Även om den som är gammal och skör bör undvika att klättra på stolar eller stegar får rådet inte stöd i statistiken.
– Den vanligaste orsaken till höftfrakturer är fall när man går rakt framåt på plant underlag, näst vanligast är fall precis efter att man har rest sig upp. Höftfrakturer på grund av fall från stolar och stegar är ovanliga, säger Breiffni Leavy.
En tredjedel av personerna i studien hade något vårdboende. De var äldre och hade fler sjukdomar, framför allt demenssjukdomar, än personer med eget boende.
– Vi såg en tydlig skillnad när på dagen höftfrakturen inträffade beroende på boendeformen och medicineringen. De allra flesta höftfrakturer bland personer med eget boende inträffade dagtid, medan däremot höftfrakturer bland vårdboende var lika vanliga under natten som under dagen, säger Breiffni Leavy.
Enligt forskarna är en trolig förklaring till denna skillnad den mer omfattande medicineringen med sömn- och orosdämpande läkemedel bland äldre i vårdboenden. Även bland äldre i eget boende som hade sådana läkemedel var höftfrakturer lika vanliga under natten som under dagen.
– Ett möjligt scenario är att biverkningarna av medicinerna, som yrsel och sänkt medvetandegrad, ökar risken för fall bland äldre med redan försämrad balans när de till exempel går upp för att kissa under natten, säger Breiffni Leavy.
Enligt forskarna understryker detta vikten av att se över behovet av sådana läkemedel bland äldre med förhöjd fallrisk. Detta ligger i linje med vad läkemedelskommittéerna rekommenderar. Sömn- och rogivande läkemedel är bara godkända för tillfällig användning, men många äldre får år efter år rutinmässigt sina recept på dem förnyade.
Höftfrakturer är ungefär lika vanliga under årets alla månader. Under snötäckta dagar ökar dock stiger dock risken för höftfrakturer bland personer med eget boende med drygt en tredjedel – inomhus.
– Vi har ingen säker förklaring till varför höftfrakturerna inomhus ökar när det är snöigt utomhus. Detta är en viktig fråga att få svar på för fortsatt forskning eftersom det i bästa fall kan ge ledtrådar om nya sätt att förebygga höftfrakturer, säger Breiffni Leavy.