Det är samma kunskapsprov, men stora skillnader i landet: Trafikverkets kontor i Östersund kunde redovisa närmare 65 procent godkända prov förra året. Uppsala hamnar under riksgenomsnittet och redovisade drygt 50 procent. Lägst andel godkända fanns i Eskilstuna med 47 procent. Det visar färsk statistik från Trafikverket som administrerar körprov och kunskapsprov i 30 svenska städer.
– Förr eller senare klarar man sitt prov, men trenden är att andelen omprov ökar, säger Ylva Lundin, kommunikationschef vid Trafikverket förarprov.
Ylva Lundin säger att alla körkortstagare rekommenderas att boka i tid och att vara väl förberedda.
– Det är klart att det finns en del som chansar. Är man tillräckligt förberedd så ska det gå bra på första provet.
Uppsala är känt som ett område där många kör privat och har få lektioner på trafikskolor. Hur det spelar in på resultatet vid provet kan det bara spekuleras i, menar Ylva Lundin. Knappt 46 procent av körproven i Uppsala godkändes förra året, medan Örnsköldsvik redovisade över 70 procent godkända körprov.
– I norra Sverige vet vi att fler går i trafikskolor. Där går det bättre på körproven så något slags samband har det säkert.
Fredrik Sjöstedt från Trafikutbildarnas riksorganisation säger att alltför många elever chansar på proven.
– Det är väldigt få som köper teoriboken och läser den. Man tänker "klarar jag mig så klarar jag mig". Man använder gratisappar som inte är fullgoda.
Mer än hälften av alla körprov för personbil underkändes i Uppsala förra året. Uppsala delar bottenligan med några andra städer. Han tror att förklaringen ligger i att många av Uppsalas körkortstagare är studenter.
– Det handlar om ekonomin, att man inte har råd att lägga så mycket pengar på körkortet.
Berit Johansson, förbundsordförande i Sveriges trafikskolors riksförbund, säger att de flesta körkortstagare blandar trafikskolan med privatlektioner. Berit Johansson rekommenderar att den som övningskör privat med sina barn följer med på körlektionerna för att lära sig vad man behöver ägna sig åt vid den privata övningskörningen. Hon tror att körkortstagarna bättre behöver förstå att baskunskaper är viktiga.
– Jag tror att man måste få vetskap och förståelse för att trafiken är komplex. Man måste tänka långsiktigt, inte bara på om mörkerkörning kommer på provet utan att man med körkortet ska kunna köra bil i mörkret.