Häktade företagschefer i Uppsala släppta – misstankarna kvarstår

De två företagsprofiler som suttit häktade för grova ekobrott har släppts på fri fot men utredningen fortsätter. Nu framkommer fler uppgifter om vad det hela handlar om.

Det var i slutet av januari som männen häktades av Uppsala tingsrätt.

Det var i slutet av januari som männen häktades av Uppsala tingsrätt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2025-03-07 11:00

Nyheten i korthet

  • Två företagsledare från Uppsala, tidigare häktade för grova ekobrott, har släppts men misstankarna kvarstår.
  • En av männen misstänks för felaktiga momsdeklarationer för en enskild firma han driver. Skatteverket har ändrat tidigare momsbeslut i 17 ärenden, ett av dem omfattar 25 miljoner kronor.
  • En annan del av utredningen handlar om misstankar att bolag där männen har intressen ska ha beviljats hundratals miljoner i lån på tveksamma grunder.

I januari häktades två företagsledare från Uppsala, misstänkta för grova bedrägerier. Efter en månad i häkte beslöt åklagarna att de inte längre ska vara frihetsberövade med motiveringen att de i nuläget inte kan skada utredningen.

– Misstankarna mot männen kvarstår och utredningen fortsätter, uppger kammaråklagare Jens Karlström som inte vill ge fler kommentarer.

Männen har betecknats som något av pionjärer inom sin bransch. Under 1990-talet byggde de upp en framgångsrik verksamhet i Uppsala som de sedan sålde efter några år. Bolaget de skapade, som de alltså inte längre äger, är fortfarande Uppsalabaserat och omsätter miljardbelopp.

undefined
De två affärsmännen var häktade en månad innan de släpptes i slutet av februari.

Ärendet som Ekobrottsmyndigheten nu utreder omges av sekretess men handlingar från Skatteverket ger en bild av vad en del av målet gäller. Skatteverkets utredning riktar sig mot den ena av männen, vi kan kalla honom A.

Enligt Skatteverket har A lämnat felaktiga momsdeklarationer för en enskild firma han driver utanför Uppsala. A har uppgett att hans enskilda firma utfört tjänster åt ett byggbolag där han och den andre misstänkte mannen har ägarintressen.

Skatteverket har begärt att A lämnar in dokument som styrker hans uppgifter i momsdeklarationerna men han har då inte svarat. Enligt Skatteverket har A därmed "inte visat eller gjort sannolikt" att momsuppgifterna stämmer.

undefined
Ärendet utreds av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

Efter att ha utrett A:s deklarationer för 2020-2024 har myndigheten rivit upp sina tidigare momsbeslut i 17 ärenden. Enbart ett av ärendena, som gäller moms för en månad, omfattar ändringen 25 miljoner kronor.

Det byggbolag som enligt A köpt tjänster av hans enskilda firma har saknat såväl F-skattsedel som anställda. A har presenterat en faktura som hans enskilda firma skickat till byggbolaget. Men materialet underkänns av Skatteverket. "Du har inte kommit in med något underlag som visar vilket arbete som beställts", skriver myndigheten som återigen avvisar de uppgifter A lämnat i momsärendet. 

Byggbolaget har ombetts att styrka att momspliktiga affärer genomförts i verksamheten men utan att lämna svar.

Momsfrågorna kring A:s enskilda firma är bara en del av Ekobrottsmyndigheten utredning. En annan del uppges handla om att bolag där de båda männen har intressen ska ha beviljats hundratals miljoner i lån på tveksamma grunder. Enligt uppgift till UNT misstänks männen ha framställt bolagens ekonomi som bättre än den varit i verkligheten i syfte att få lån.

Under häktningsförhandlingarna har båda männen förnekat brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!