Ett av de absolut vanligaste brotten i Uppsala är, kanske föga förvånande, cykelstölder. För polisen är det dessutom svårutredda brott som sällan får en lösning.
Nu har Uppsalapolisen dock lyckats gripa en man som man tror ligger bakom ett stort antal försäljningar av stulna cyklar på köp- och säljsajten Blocket.
– Vi har fått indikationer på att den här mannen ägnar sig åt den här brottsligheten i väldigt stor omfattning. Vi tror att han har samarbetat med någon och att det kan vara fler som ägnar sig åt den här verksamheten, säger Urban Olsson vid polisen i Uppsala.
Hur många cyklar handlar det om?
– Det är säkert hundratals. Den här mannen är dömd för liknande brott sedan tidigare och han kunde gripas av en uppmärksam polis vid ett försäljningstillfälle.
Polisen misstänker att mannen, eller en kumpan, har sågat bort de befintliga låsen på de stulna cyklarna och sedan satt på nya blocklås. Allt för att köparna inte ska se att en cykel är stulen.
– Mannen är häktad och misstänkt för stöld alternativt häleri. Brottsrubriceringen beror på om vi kan knyta honom till själva stölderna eller om han bara har sålt stöldgodset.
Polisen har på sin hemsida lagt ut en lång text där fallet med den häktade mannen beskrivs. Polisen efterlyser också personer bosatta i Uppsala, Knivsta och Enköping som tror sig ana att de köpt en cykel av mannen:
"Vi söker främst dig som det senaste året köpt en begagnad damcykel via Blocket eller annan internet-sajt //...//. Utifrån vår information rör det sig främst om damcyklar av kända märken exempelvis Monark, modellen Karin förekommer ofta, Crescent, DBS, Skeppshult som annonserats ut i intervallet 1500-3000 kr. Vi tror att det ofta har stått ett kvinnonamn i annonsen men sedan har det dykt upp en man med en trovärdig förklaring som säljare".
Urban Olsson berättar att polisen redan har fått in en del samtal från allmänheten. Han påpekar dock att ingen person som tror sig ha köpt en cykel av mannen själva kommer kunna misstänkas för något brott.
– Framför allt vill vi med efterlysningen visa för Uppsalaborna att vi bryr oss om cykelstölder och försöker lösa den.
Hur ska man undvika att råka köpa en stulen cykel?
– Det kan vara svårt för de som säljer stulna cyklar är ofta skickliga. Men kolla om orginalkvittot på cykeln finns kvar och fråga kanske om säljaren kan visa en legitimation. Lita på magkänslan och var lite misstänksam.
Urban Olsson har också tips för hur den som blir bestulen på sin cykel ska gå till väga för att ha störst chans att få tillbaka den.
– Se till att du har märkt cykeln eller att du har skrivit upp cykelns ramnummer. Anmäl också cykeln stulen till polisen så fort som möjligt. Många struntar i att anmäla stölden för att de inte tror att polisen kan göra något, men det kan vi.