Oron har varit stor bland stamkunderna efter att Knifetown burgers för nÄgra dagar sedan meddelade i sociala medier att de ska stÀnga sin blÄ vagn i Uppsala för alltid.
â Vi kunde inte sĂ€ga sĂ„ mycket mer innan kontraktet för lokalen var klart. Men nu Ă€r det klart att vi kommer att starta en fast restaurang i Uppsala, sĂ€ger Fredrik Andersson, som driver företaget ihop med sin mamma, Knivstabon Ann-Charlotte Karlsson.
Var det svÄrt för kunderna att hitta till vagnen vid KungsÀngsleden/Kungsgatan?
â Nej, det har varit en succĂ© Ă€nda sedan vi flyttade hit frĂ„n Knivsta i februari. Det Ă€r just dĂ€rför vi ska öppna en fast lokal.
Han berÀttar att vagnen har varit med redan frÄn början, sedan 2020.
â Den var lagom i Knivsta, men vi upptĂ€ckte ganska snart efter flytten till Uppsala att vagnen inte orkade riktigt. Det var mycket som gick sönder sĂ„ vi har fĂ„tt kĂ€mpa en del.
Mor och son stÄr fortfarande bÄda bakom det snabbvÀxande företaget.
â Ja, mamma ska absolut fortsĂ€tta att vara med, sĂ€ger Fredrik Andersson som tidigare har arbetat inom restaurangbranschen i elva Ă„r.
Matvagnen satte tidigare Knivsta â och numera Uppsala â pĂ„ hamburgerkartan, enligt recensionssajten Burgerdudes som i flera Ă„r utsett Knifetown burgers hamburgare till lĂ€nets och en av Sveriges bĂ€sta hamburgare.
Kunderna Àr i mÄnga olika Äldrar.
â Ja, det Ă€r vĂ€ldigt blandat, men de flesta kanske Ă€r mellan 25 och 40. FrĂ€mst kommer de frĂ„n Uppsala och Knivsta. Ăven en del frĂ„n exempelvis Norrland och SkĂ„ne har sett oss pĂ„ listan och hittat Ă€nda hit till vĂ„r vagn.
För Fredrik Andersson Àr det inget konstigt med att hamburgerintresserade personer reser lÄngt för att provsmaka mat. Han har sjÀlv rest runt bÄde i USA och Kanada för att smaka pÄ olika hamburgare och för att fÄ inspiration.
Har inte intresset för hamburgare avtagit i Sverige?
â Nej, men det har blivit mĂ„nga snabbmatskedjor sĂ„ det gĂ€ller för oss att bara bli bĂ€ttre om vi vill fortsĂ€tta.
Men det Àr vÀl dyrare att köpa sÄdana hÀr burgare?
â Ja, samtidigt har vĂ„ra viktigaste rĂ„varor â kött och bröd â blivit mycket dyrare jĂ€mfört med tidigare. Men vi satsar pĂ„ kvalitet och det har funkat bra Ă€n sĂ„ lĂ€nge i alla fall.
Han vill inte avslöja deras recept i detalj, men sÀger:
â Vi har en egen blandning. Jag har testat kanske hundra olika blandningar med olika kött för att komma fram till receptet. Brödet vi anvĂ€nder Ă€r ett potatobun frĂ„n bageri Leijon.
Den fasta restaurangen ska öppna i slutet av november. Den blir hela 400 kvadratmeter stor och kommer att rymma cirka 80 sittplatser. Förutom den nya lokalen som ligger vid KungsÀngsvÀgen, ganska nÀra Actics gym i BolÀnderna, sÄ kommer Knifetown burgers dessutom att dyka upp i en ny vagn i MÀrsta och i Knivsta vissa dagar.
Ăven vegetariskt och kyckling kommer att ta sig in pĂ„ den nya restaurangens meny.
Ăgarna Ă€r just nu i full fĂ€rd med att (i den lilla matvagnen!) i omgĂ„ngar lĂ€ra upp den nya personalen som kommer att bestĂ„ av 10â15 personer.
Hur kÀnns det att bli riktig restaurangÀgare?
â Det blir kul! Och det blir ju lyxigt för oss att ha ett riktigt kök med rinnande vatten. Man blir lite begrĂ€nsad pĂ„ den lilla yta vi har i dag i vagnen.