Mor och son kliver ur matvagnen – och in pĂ„ restaurang

Knifetown burgers kliver ur sin vagn och startar en fast restaurang med uppĂ„t 80 sittplatser. ”Vagnen var lagom i Knivsta, men klarar inte trycket i Uppsala”, sĂ€ger Fredrik Andersson, 31.

"Det började med att jag Äkte pÄ resor till USA och Kanada dÀr jag provade olika hamburgare och fick mycket inspiration", sÀger Fredrik Andersson, som har Àtit en hel del hamburgare i sina dar.

"Det började med att jag Äkte pÄ resor till USA och Kanada dÀr jag provade olika hamburgare och fick mycket inspiration", sÀger Fredrik Andersson, som har Àtit en hel del hamburgare i sina dar.

Foto: David Rydell

Uppsala2024-10-15 20:00

Nyheten i korthet

  • Knifetown Burgers, kĂ€nd för att servera lĂ€nets bĂ€sta hamburgare, stĂ€nger sin matvagn i Uppsala för att starta en fast restaurang.
  • Restaurangen, som ska öppna i slutet av november, kommer att ha cirka 80 sittplatser och vara belĂ€gen vid KungsĂ€ngsvĂ€gen.
  • Företaget, som drivs av Fredrik Andersson och hans mamma Ann-Charlotte Karlsson, kommer Ă€ven att ha verksamhet i en ny matvagn i MĂ€rsta och Knivsta vissa dagar.

Oron har varit stor bland stamkunderna efter att Knifetown burgers för nÄgra dagar sedan meddelade i sociala medier att de ska stÀnga sin blÄ vagn i Uppsala för alltid.

– Vi kunde inte sĂ€ga sĂ„ mycket mer innan kontraktet för lokalen var klart. Men nu Ă€r det klart att vi kommer att starta en fast restaurang i Uppsala, sĂ€ger Fredrik Andersson, som driver företaget ihop med sin mamma, Knivstabon Ann-Charlotte Karlsson.

Var det svÄrt för kunderna att hitta till vagnen vid KungsÀngsleden/Kungsgatan?

– Nej, det har varit en succĂ© Ă€nda sedan vi flyttade hit frĂ„n Knivsta i februari. Det Ă€r just dĂ€rför vi ska öppna en fast lokal.

Han berÀttar att vagnen har varit med redan frÄn början, sedan 2020.

– Den var lagom i Knivsta, men vi upptĂ€ckte ganska snart efter flytten till Uppsala att vagnen inte orkade riktigt. Det var mycket som gick sönder sĂ„ vi har fĂ„tt kĂ€mpa en del.

undefined
"Den blÄ vagnen var lagom stor i Knivsta men vi har nÀstan tripplat vÄr försÀljning sedan vi flyttade till Uppsala i februari", sÀger Fredrik Andersson och Ann-Charlotte Karlsson, vars blÄ vagn i dag stÄr nÀra hörnan av KungsÀngsleden och Kungsgatan.

Mor och son stÄr fortfarande bÄda bakom det snabbvÀxande företaget.

– Ja, mamma ska absolut fortsĂ€tta att vara med, sĂ€ger Fredrik Andersson som tidigare har arbetat inom restaurangbranschen i elva Ă„r.

Matvagnen satte tidigare Knivsta – och numera Uppsala – pĂ„ hamburgerkartan, enligt recensionssajten Burgerdudes som i flera Ă„r utsett Knifetown burgers hamburgare till lĂ€nets och en av Sveriges bĂ€sta hamburgare.

undefined
Fredrik Andersson pÄ Knifetown burgers pÄstÄr att han Àter minst en av sina egna hamburgare per jobbdag och nÀr han Àr ledig Äker han runt till andra och Àter hamburgare.

Kunderna Àr i mÄnga olika Äldrar.

– Ja, det Ă€r vĂ€ldigt blandat, men de flesta kanske Ă€r mellan 25 och 40. FrĂ€mst kommer de frĂ„n Uppsala och Knivsta. Även en del frĂ„n exempelvis Norrland och SkĂ„ne har sett oss pĂ„ listan och hittat Ă€nda hit till vĂ„r vagn.

För Fredrik Andersson Ă€r det inget konstigt med att hamburgerintresserade personer reser lĂ„ngt för att provsmaka mat. Han har sjĂ€lv rest runt bĂ„de i USA och Kanada för att smaka pĂ„ olika hamburgare och för att fĂ„ inspiration. 

Har inte intresset för hamburgare avtagit i Sverige?

– Nej, men det har blivit mĂ„nga snabbmatskedjor sĂ„ det gĂ€ller för oss att bara bli bĂ€ttre om vi vill fortsĂ€tta.

Men det Àr vÀl dyrare att köpa sÄdana hÀr burgare?

– Ja, samtidigt har vĂ„ra viktigaste rĂ„varor – kött och bröd – blivit mycket dyrare jĂ€mfört med tidigare. Men vi satsar pĂ„ kvalitet och det har funkat bra Ă€n sĂ„ lĂ€nge i alla fall.

undefined
"Det var mycket som gick sönder i vÄr matvagn efter att vi flyttade till Uppsala i februari, sÄ vi har kÀmpat ett tag", sÀger Fredrik Andersson och Ann-Charlotte Karlsson (bilden), son och mamma som nu ska starta Knifetown burgers första restaurang ihop.

Han vill inte avslöja deras recept i detalj, men sÀger:

– Vi har en egen blandning. Jag har testat kanske hundra olika blandningar med olika kött för att komma fram till receptet. Brödet vi anvĂ€nder Ă€r ett potatobun frĂ„n bageri Leijon.

Den fasta restaurangen ska öppna i slutet av november. Den blir hela 400 kvadratmeter stor och kommer att rymma cirka 80 sittplatser. Förutom den nya lokalen som ligger vid KungsÀngsvÀgen, ganska nÀra Actics gym i BolÀnderna, sÄ kommer Knifetown burgers dessutom att dyka upp i en ny vagn i MÀrsta och i Knivsta vissa dagar.

Även vegetariskt och kyckling kommer att ta sig in pĂ„ den nya restaurangens meny.

Ägarna Ă€r just nu i full fĂ€rd med att (i den lilla matvagnen!) i omgĂ„ngar lĂ€ra upp den nya personalen som kommer att bestĂ„ av 10–15 personer.

Hur kÀnns det att bli riktig restaurangÀgare?

– Det blir kul! Och det blir ju lyxigt för oss att ha ett riktigt kök med rinnande vatten. Man blir lite begrĂ€nsad pĂ„ den lilla yta vi har i dag i vagnen.

Karta: Ny restauranglokal, KungsÀngsvÀgen 19B
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!