Oron har varit stor bland stamkunderna efter att Knifetown burgers för några dagar sedan meddelade i sociala medier att de ska stänga sin blå vagn i Uppsala för alltid.
– Vi kunde inte säga så mycket mer innan kontraktet för lokalen var klart. Men nu är det klart att vi kommer att starta en fast restaurang i Uppsala, säger Fredrik Andersson, som driver företaget ihop med sin mamma, Knivstabon Ann-Charlotte Karlsson.
Var det svårt för kunderna att hitta till vagnen vid Kungsängsleden/Kungsgatan?
– Nej, det har varit en succé ända sedan vi flyttade hit från Knivsta i februari. Det är just därför vi ska öppna en fast lokal.
Han berättar att vagnen har varit med redan från början, sedan 2020.
– Den var lagom i Knivsta, men vi upptäckte ganska snart efter flytten till Uppsala att vagnen inte orkade riktigt. Det var mycket som gick sönder så vi har fått kämpa en del.
Mor och son står fortfarande båda bakom det snabbväxande företaget.
– Ja, mamma ska absolut fortsätta att vara med, säger Fredrik Andersson som tidigare har arbetat inom restaurangbranschen i elva år.
Matvagnen satte tidigare Knivsta – och numera Uppsala – på hamburgerkartan, enligt recensionssajten Burgerdudes som i flera år utsett Knifetown burgers hamburgare till länets och en av Sveriges bästa hamburgare.
Kunderna är i många olika åldrar.
– Ja, det är väldigt blandat, men de flesta kanske är mellan 25 och 40. Främst kommer de från Uppsala och Knivsta. Även en del från exempelvis Norrland och Skåne har sett oss på listan och hittat ända hit till vår vagn.
För Fredrik Andersson är det inget konstigt med att hamburgerintresserade personer reser långt för att provsmaka mat. Han har själv rest runt både i USA och Kanada för att smaka på olika hamburgare och för att få inspiration.
Har inte intresset för hamburgare avtagit i Sverige?
– Nej, men det har blivit många snabbmatskedjor så det gäller för oss att bara bli bättre om vi vill fortsätta.
Men det är väl dyrare att köpa sådana här burgare?
– Ja, samtidigt har våra viktigaste råvaror – kött och bröd – blivit mycket dyrare jämfört med tidigare. Men vi satsar på kvalitet och det har funkat bra än så länge i alla fall.
Han vill inte avslöja deras recept i detalj, men säger:
– Vi har en egen blandning. Jag har testat kanske hundra olika blandningar med olika kött för att komma fram till receptet. Brödet vi använder är ett potatobun från bageri Leijon.
Den fasta restaurangen ska öppna i slutet av november. Den blir hela 400 kvadratmeter stor och kommer att rymma cirka 80 sittplatser. Förutom den nya lokalen som ligger vid Kungsängsvägen, ganska nära Actics gym i Boländerna, så kommer Knifetown burgers dessutom att dyka upp i en ny vagn i Märsta och i Knivsta vissa dagar.
Även vegetariskt och kyckling kommer att ta sig in på den nya restaurangens meny.
Ägarna är just nu i full färd med att (i den lilla matvagnen!) i omgångar lära upp den nya personalen som kommer att bestå av 10–15 personer.
Hur känns det att bli riktig restaurangägare?
– Det blir kul! Och det blir ju lyxigt för oss att ha ett riktigt kök med rinnande vatten. Man blir lite begränsad på den lilla yta vi har i dag i vagnen.