– Jag har gjort det här förr, säger sexårige Måns Söderblom.
Men det hindrar honom inte från att börja skala morötter, hacka äpplen, lök, potatis och falukorv utanför Biotopias lokaler i Vasaparken på söndagen. Alltihop packas in i folie, läggs på grillen och voila! En hajkbomb.
– Jättejättegott! säger Måns och släcker törsten med saft.
Tillsammans med lillebror Hugo och pappa Douglas får han lära sig lite olika recept på vad som kan vara gott och smidigt att grilla utomhus.
Men Måns kan en del redan. Och Beatrice Lindgren från Biotopia märker att många barn kan mycket om att laga mat utomhus.
– Medan föräldrar säger ”vad roligt” så hör man barnen säga ”det där vi gjort på dagis”.
Hon hjälper till med att ställa fram ingredienserna till bland annat hajkbomb, som beroende på storleken kan fungera som antingen mellanmål eller en stadig lunch. Fyraårige Oliver Eriksson får söndagens första hajkbomb, serverad rykande het i aluminiumfolie. Han har grillat förr, berättar han:
– När jag var liten...
Pappa Örjan känner inte igen hajkbomben, men det är ändå inte bara korv på pinne som han grillar vid sina fjällvandringar. Även den fisk han fångar brukar smaka bra. Han tror att kunskaperna hos barn varierar.
– Det beror nog på vilket dagis man går på. På Olivers dagis är de ute mycket i naturen och det är ju roligt att de är det. Om föräldrarna inte tycker om att vara ute i naturen så har ju barnen inte en chans att lära sig sånt här.
Naturpedagogen Karin Lindström ser till att grillrätterna inte bränns. Hon tycker att det viktiga med projektet under helgerna i mars är att få fler att komma ut i naturen och att ta med sig något gott att äta.
– Ofta är den finaste stunden när man sitter där ute och äter. Och det är bra att planera så att man får mat i sig. Då blir barnen glada.
Douglas Söderblom ser till att barnen Hugo och Måns får ordentliga portioner av hajkbomben. Men Måns ser till att det inte stannar vid det:
– Kan man göra efterrätt också?
Och så är han igång med att tillverka äppelmums, baserat på äpple, kanel och lite koncentrerad apelsinjos.
Men särskilt unikt för svenskt friluftsliv är det inte. Kinesiske forskaren Suijian Zhou som är ute på promenad med fru och två barn stannar till för att grilla lite. Även familjen Zhou är van vid att ge sig ut i naturen och grilla. Och då är det liknande ingredienser som gäller:
– Korv, bröd och äpplen, sa Suijian och såg till att barnen fick prova på det som i Sverige går under namnet hajkbomb.