Hägglund på Uppsalabesök kritisk till långa väntetider i vården

Socialminister Göran Hägglund vill införa hårdare lagstiftning för att få bort de långa väntetiderna i vården. Uppsala läns landsting och flera andra landsting lever inte upp till vårdgarantin, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Socialminister Göran Hägglund besökte under onsdagen bland annat Akademiska sjukhuset för att bli den förste att lämna blod utanför det landsting där han är registrerad som blodgivare.

Socialminister Göran Hägglund besökte under onsdagen bland annat Akademiska sjukhuset för att bli den förste att lämna blod utanför det landsting där han är registrerad som blodgivare.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-02-06 11:14
Den som i dag tvingas vänta längre än tre månader på vård kan inte vidta rättsliga åtgärder mot landstinget. Men det vill Göran Hägglund ändra på.
Han kan till och med tänka sig att den enskilde ska kunna dra landstinget inför domstol.
- Den enskilde har i dag en ganska svag ställning mot landstinget. En lagstiftning skulle kunna stärka patienten och få landstingen att fokusera på det som i dag är en stor brist i tillgängligheten, säger han till UNT.

Göran Hägglund besökte Uppsala på onsdagen och en nätverkskonferens för beslutsfattare inom svensk sjukvård. Samma dag släpptes Socialstyrelsens rapport som riktar kritik mot landstingen, däribland mot Uppsala läns landsting som ligger under riksgenomsnittet vad gäller specialistsjukvårdens förmåga att undersöka patienter inom tre månader.
Göran Hägglund är liksom Socialstyrelsen kritisk mot landstingen:
- Det allvarligaste är att rapporten visar att vårdgarantin inte har högsta prioritet i landstingen. Överenskommelserna har haft liten effekt. Jag måste prata med landstingen om hur det ska bli bättre.
Göran Hägglund konstaterar att de 250 extramiljoner som regeringen satsade förra året på att få ner köerna har haft liten effekt.

Socialstyrelsens rapport visar att landsting är slarviga med att rapportera hur vårdgarantin fungerar och att vissa inte informerar patienterna om rätten att söka snabbare vård i andra delar av landet. Göran Hägglund tror att en del landsting inte tar vårdgarantin på tillräckligt stort allvar.
- Det är inte så att landsting med dålig ekonomi har haft svårare att klara vårdgarantin. De landsting som lyckats göra framsteg har fått ett samspel mellan politikerna och professionen. Man behöver arbeta systematiskt för att vårdgarantin ska fungera.
Socialstyrelsens rapport visar generellt att vårdgarantireformen från 2005 haft begränsade effekter på väntetiderna i landet. Sedan våren 2006 har väntetiderna för behandlingar inom specialistsjukvården minskat marginellt medan väntetiderna till besök ökat något. Samtidigt finns det stora variationer i väntetider mellan landstingen.

Ismail Khamil (fp), landstingsråd i Uppsala läns landsting, tror inte på Göran Hägglunds tal om en hårdare lagstiftning. Han anser att sjukvården först och främst måste prioritera de svårast sjuka innan man ser till att alla får vård inom tre månader.
- Med en lagstiftning kan det bli att var och en som får vänta länge går till domstolen. Även om lagen säger att man har rätt till vården, vad spelar det för roll om patienten ändå inte får vården?
Ismail Khamil säger att Uppsala läns landsting har blivit bättre på att leva upp till vårdgarantin. Han nämner bland annat minskade köer inom hjärt- och strokevården.
- Vi har haft en del problem inom kirurgi och ortopedi, men vi har vidtagit många åtgärder sedan hösten 2007.

Så sent som i förra veckan beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen om närmare 15 miljoner kronor till vårdgarantin.
Uppsala läns landsting får både ris och ros i Socialstyrelsens rapport. Omkring 15 procent av patienterna tvingas vänta längre än 90 dagar på behandling inom specialistsjukvården. Det resultatet placerar Uppsala bland de bättre landstingen. Men landstinget hamnar alltså under riksgenomsnittet när man mäter väntetiden för den som fått remiss till en undersökning. Närmare 30 procent av patienterna i Uppsala län får vänta längre än 90 dagar.
Fakta:
Vårdgarantin innebär bland annat att landstingen ska erbjuda behandling inom 90 dagar från det att beslut om behandling fattats. Den nationella vårdgarantin bygger på en överenskommelse som gjordes mellan landstingen och staten 2005, men har blivit mer betraktad som en ambition än som en regel. Före överenskommelsen fanns det ett annat avtal om hur länge man måste vänta på ett första besök hos primärvården och den specialiserade vården. Sedan överenskommelsen 2005 gäller vårdgarantin även behandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!