"Häftigt med mat"

Sara Klingberg tycker det är häftigt att arbeta med mat och med människor. Nyligen har hon blivit vd för Cajsas kök.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2013-04-10 10:32

Såhär bara någon månad efter det att hon fått sitt vd- jobb för det Uppsalabaserade catering- och färdigmatföretaget Cajsas kök tycker hon att det egentligen är för tidigt att säga vad hon tycker om sin nya position i det. Men verksamheten känner hon väl, i tio år har hon varit ansvarig för försäljningsställena i Uppsala och färdigmaten som levereras till livsmedelsbutiker. Dessutom har hon suttit i styrelsen.
– Det är oerhört häftigt att arbeta med mat. Maten berör alla och det är en känslig produkt som kräver kunskap för att förädla och leverera, säger Sara Klingberg.

Sara Klingberg är utbildad kostekonom vid Uppsala universitet. Efter utbildningens slut flyttade hon till Sundsvall för att arbeta som restaurangchef under ett par år. En gemensam bekant presenterade henne för Cajsa Johansson, eftersom denne anade att de skulle gilla varandra. Det ledde till att Sara Klingberg flyttade tillbaka till Uppsala för att börja arbeta på Cajsas kök. Under sina tio år på företaget har hon jobbat ganska tätt ihop med dess grundare och dåvarande vd, Cajsa Johansson. Det är ett samarbete som fortsätter fast rollerna är bytta. Nu ska Cajsa Johansson ägna sig åt att komponera menyer och mer långsiktiga kundkontakter medan Sara Klingberg ska fortsätta utveckla organisationen och företagets expansion.
– Det känns roligt att få tänka på strategier för hela företaget och ha fokus på helheten, säger hon där vi sitter i det alldeles nyinvigda restaurangdelen i Cajsas kök på Fyrisborgsgatan.

Det som tidigare var ett utlämningsställe för färdigmat med några få platser för att sitta och äta har blivit mer lunchrestauranglikt, fräscht inrett i grönt, mörkbrunt och vitt. Den nya lokalen invigdes så sent som i januari i år. Samtidigt med ombyggnationen har det skett en omorganisation av hela företaget. Särskilt nöjd är Sara Klingberg med att produktionsköket, som tidigare var uppdelat på två enheter på olika platser, numera finns under samma tak. Det skapar bättre förutsättningar för användandet av både personal och maskinella resurser.
– Att man kommunicerar bra på alla plan tycker jag är jätteviktigt. Nu kan till exempel kökspersonal hojta till i ena änden av köket att de har för mycket att göra och kanske få omedelbar hjälp från kollegerna som har lite mindre att göra i kökets andra delar, säger Sara Klingberg.

Personalgruppen består av 37 heltidsanställda. I festtäta perioder timanställer Cajsas kök extrapersonal, som serveringspersonal till större tillställningar till exempel. När Sara Klingberg funderat lite visar det sig att hon har en del idéer om hur en bra vd ska vara. Att hon bör vara bra på att befinna sig i nuet men också kunna tänka långsiktigt.
– Jag tycker mycket om att sortera och prioritera och se till att rätt folk finns på rätt plats. I min funktion ska jag också stötta cheferna så att de kan göra ett bra jobb i sina arbetsgrupper. Men hon tycker också det är viktigt att alla anställda känner delaktighet i kedjan, vet precis vilken plats de har i den och känner stolthet över det gemensamma resultatet.
– Det roligaste med att vara vd är kombinationen av att få vara den som stöttar andra människor till att hitta sitt bästa uttryck och att få medarbetarna att känna delaktighet i något vi alla kan vara stolta över tillsammans, säger Sara Klingberg.

Så börjar kökspersonalen samlas vid ett bord bredvid oss för förmiddagsfika. Sara Klingberg hastar i väg till nästa möte. Hon hejar och småpratar lite med kockarna på vägen.

Sara Klingberg

Född: 1971 i Örebro.
Yrke: Kostekonom och vd för Cajsas kök.
Bor: I radhus i Storvreta.
Familj: Två söner 12 och 9 år.
Bakgrund: Läste till kostekonom vid Uppsala universitet. Har sedan arbetat på restauranger i Sundsvall och på Cajsas kök som kostekonom. Blev vd för Cajsas kök 1 februari.
På fritiden: Åker längdskidor, dansar och äter god mat.
Läser just nu: VM-filosofin av Lotta Wiström, Jan Carlzons Riv pyramiderna och Kupé nr. 6 av Rosa Liksom.
Senast sedda film: Ser inte mycket film, men det var nog någon barnfilm.
Reser helst till: Gardasjön i Italien.
Äter helst: Skaldjur, solmogen frukt och nyskördade grönsaker.
Det gör mig arg: Trångsynta människor, när barn blir utsatta för något.
Det gör mig ledsen: När människor som har mycket inom sig begränsar sig själva.
Det gör mig glad: Massor! När barnen leker, solen skiner, att få jobba och att få träffa människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om