Råkorna fortsätter att minska i Uppsala

Råkorna blir alltmer sällsynta i Uppsala. Den minskade förekomsten av fåglarna har observerats under lång tid, men den negativa utvecklingen har på senare år blivit än mer påtaglig.

Högt upp i stadens lövträd brukar råkorna bygga sina bon.

Högt upp i stadens lövträd brukar råkorna bygga sina bon.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2022-07-27 12:00

Ulrik Lötberg, ordförande i Upplands Ornitologiska Förening (UOF), är bekymrad över att råkorna blir alltmer sällsynta.

– Det har varit en långtgående process, men det märks så mycket mer nu då det börjar bli så otroligt få par kvar, säger Ulrik Lötberg.

Sedan 1990-talet har den nedåtgående trenden varit ett faktum.

– Mer än 90 procent har försvunnit. När det var som mest hade vi runt 1 300 par i Uppsala. Inne i själva Uppsala har vi nu inte ens 50 par.

Enligt Ulrik Lötberg har kommunens ageranden legat till grund för den minskade populationen.

– Under ett tag på 70- och 80- talen så bedrev kommunen en politik gällande råkorna som gick ut på att riva ner deras bon. Det låg hundratals döda ungar i kolonierna.

Anledningen till att man rev råkornas bon var för att allmänheten tyckte att de störde för mycket. 

– Vi har pratat med kommunen väldigt allvarligt kring det där och jag tror aldrig att kommunen numera skulle riva några råkbon. Så den faran finns nog inte längre.

En annan bidragande orsak till att råkorna minskat tror Ulrik beror på stadens förtätning. Råkorna trivs vanligtvis i jordbrukslandskap, men populationen inne i Uppsala har traditionellt förlitat sig på stadens gräsytor i sin jakt på föda.

– Man har gjort en konsekvent minskning av grönytorna till förmån för att förtäta staden med hus, vilket får en negativ effekt på råkorna. Råkorna har ett stort behov av skötta gräsområden där gräset inte blir för långt och där de lätt kommer åt insikter och annat som de lever på.

Att råkorna fortsätter att minska i antal för varje år tycker Ulrik är märkligt. Kurvan borde ha planat ut.

– Vi tycker att minskningen skulle ha stannat av vid det här laget, men det har det inte. De fortsätter att minska.

I Björklinge har man däremot sett en ökning av råkor. Där fanns för några år sedan bara ett fåtal par. Nu beräknar man att det finns ungefär 150 par där. 

– Vi misstänker att råkorna i Uppsala har börjat flytta ut till Björklinge.

De flesta råkorna finner man i Skåne. Ulrik berättar att det av okänd anledning varit vanligt med råkor i högskolestäder. Utöver Uppsala så har de varit vanliga i Linköping, Östersund och Karlstad. Men även i dessa städer har man märkt en minskande trend.

– Jag tycker det är sorgligt. Det är en rätt häftig kråkfågel. När man ser en råka gå så ser de lite stolta ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!