UNT har gått igenom en rad ärenden där Uppsalabor överklagat till förvaltningsrätten sedan de nekats försörjningsstöd av kommunen.
Ett fall gäller en man i 50-årsåldern som haft försörjningsstöd sedan 2012. Han har flera gånger tackat nej till bland annat arbetslivsinriktade insatser. Våren 2020 skulle han arbetsträna sex timmar i veckan. Enligt mannen mådde han inte bra och han hävdar att läkaren inte lyckades få kontakt med socialtjänsten. Förvaltningsrätten fastslår att han inte har rätt till bidrag.
En annat ärende gäller även det en man i 50-årsåldern som haft försörjningsstöd i många år. Sedan 2019 har kommunen trappat upp insatserna för att få honom i arbete. Enligt läkarintyg finns inga medicinska hinder mot att han arbetstränar.
Under 2020 har mannen blivit avstängd från arbetsträning sedan han varit hotfull mot andra deltagare. En annan arbetsplats lämnade mannen med motiveringen att skyddsutrustningen gav honom allergi. Vid andra tillfällen när han skulle arbetsträna ska mannen ha gjort privata ärenden, varit hemma med barn eller fått ont i kroppen. När han ombetts att hitta praktikplatser lämnade han in fem förslag på drygt en månad vilket enligt kommunen var för lite.
Under 2020 har han nekats bidrag men när han överklagat har kommunen fått rätt i domstol.
Det finns även en rad exempel där kommunen fått bakläxa i förvaltningsrätten:
* En kvinna hade läkarintyg på att hon behövde simträna för sin rehabilitering men hon klarade inte att gå till simhallen. Kommunen avslog hennes ansökan om 800 kronor till busskort.
* En kvinna hade läkarintyg på att hon klarade arbetsträning till högst 50 procent av en heltid. Kommunen begärde att hon skulle delta på 75 procent och avslog bidrag när hon inte gjorde det.
* En man var ordinerad ryggträning mot smärta men kommunen sa nej till träningskort.
* En kvinna begärde 1 200 kronor till tandvård. Det blev nej eftersom hon beviljats bidrag till tandvård ett år tidigare.
* En man genomgick en ryggoperation och begärde 125 kronor till taxi för hemresan. Kommunen tyckte att han kunde åka buss.
I samtliga de här fem fallen upphävde förvaltningsrätten kommunens avslagsbeslut.